Країни НАТО погодили позицію перед переговорами з Росією

Країни НАТО погодили позицію перед переговорами з Росією
Генсек Столтенберг заявив про нарощування військ РФ біля кордонів України.

Голови Міністерств закордонних справ країн-членів НАТО погодили позицію перед засіданням Ради Росія — НАТО, запланованим на середу, 12 січня. Альянс вирішив дотримуватися жорсткої позиції щодо свого розширення і права України на членство. Пише Reuters.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції ву Брюсселі після зустрічі заявив, що вимоги Росії щодо «гарантій безпеки», розподілу сфер впливу в Європі та нерозширення на схід не можуть бути виконані. У ключових принципах НАТО не йтиме на поступки. Насамперед — у праві націй самим обирати свій шлях.

Генсек наголосив, що Росія раніше сама підписувала документи, які виключають подібні вимоги з її боку.

Це також є одним із принципів, під якими підписалася Росія, зокрема в Гельсінському остаточному акті, — сказав Столтенберг.

Він також додав, що НАТО планує йти дипломатичним шляхом для деескалації конфлікту, але зазначив, що Росія продовжує нарощувати війська біля кордонів України.

Нарощування сил не припинилося, воно продовжується. Триває поступове посилення, із великою кількістю сил, більшими можливостями. Будь-яка подальша агресія проти України матиме значні наслідки та високу ціну для Росії. Союзники продовжують підтримувати Україну, — заявив генсек.

Росія вимагає гарантії від НАТО що ті не будуть розширюватись на схід Європи, а 21 грудня 2021 року міністр оборони РФ заявив, що американські ПВК «готують на Донбасі провокації із хімічною зброєю». У США цю заяву спростували та запевнили, що «не підуть на компроміс щодо ключових принципів без союзників переговорів нічого очікувати. США та НАТО відповіли на пропозицію Росії про «гарантії безпеки», на яких будується європейська безпека».

Україна продовжує перебувати під загрозою масштабного вторгнення військ Росії, а тому активно веде переговори із західними партнерами та посилює оборону.

10 січня РФ і США обговорять «гарантії безпеки». Росія і НАТО проведуть переговори 12 січня. «Ширша регіональна зустріч» за участю Москви, Вашингтону та низки європейських країн призначена на 13 січня.

Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
Путін пояснив, чому так стурбований можливістю вступу України до НАТО Путін пояснив, чому так стурбований можливістю вступу України до НАТО
Президент США Джо Байден сказав президенту Росії Володимиру Путіну, що в разі вторгнення РФ в Україну, Сполучені штаті зміцнять східний фланг НАТО, а також нададуть Києву більше військової допомоги.
Естонія першою у ЄС прийняла рішення із закликом до країн ООН про закриття неба над Україною Естонія першою у ЄС прийняла рішення із закликом до країн ООН про закриття неба над Україною
Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук повідомив про рішення Естонії.
Україна готова зафіксувати позаблоковий статус без вступу у військово-політичні союзи - Чалий Україна готова зафіксувати позаблоковий статус без вступу у військово-політичні союзи - Чалий
Українська делегація прагне підписати договір про гарантії безпеки, який повинен стати дипломатичним форматом закінчення війни, яку розпочала Росія проти України.
Loading...
Load next