Масові розстріли, стабілізація у країні та гучна заява - найголовніше про Казахстан

Масові розстріли, стабілізація у країні та гучна заява - найголовніше про Казахстан
У Казахстані з 2 січня тривають масові протести.

Казахський "розстріл"

У місті Алмати, в якому ведеться контртерористична операція, силовики розстрілювали людей, ведучи вогонь на поразку, а влада тепер всіляко приховує справжню кількість убитих демонстрантів. Про це повідомляє проєкт Радіо Свобода «Сибір.Реалії» з посиланням на очевидця подій, одного з лідерів протестних акцій Мейрхана Абдуманапова.

Фото: з відкритих джерел

Абдуманапов каже, що офіційні звіти влади Казахстану про 26 загиблих протестувальників не відображають і десятої частки справжніх втрат населення від дій силовиків. Військові та спецвійська розстрілюють всіх підряд, ведучи вогонь на поразку і не вступаючи в переговори. Справжня кількість убитих владою всіляко замовчується.

На площі (вже ввечері) з'явилися бронетранспортери з кулеметами. Стріляти вони почали на поразку без попередження. Люди кинулися врозтіч, я побачив, що деякі впали. Я сам бачив Своїми очима сім осіб.

Когось поранило в руку, когось в голову. З них двох ми змогли вивезти, поранених, а інших немає. Дві дівчини зовсім молоді та один хлопець, вони вже не подавали ознак життя. Ще один літній, важкий, живий, Я спробував його підняти, але не міг.

Поки я його намагався витягнути останнього, кілька куль потрапили зовсім поруч, дивом не зачепивши, і мені довелося залишити його. Під градом куль ми змушені були покинути площу. По дорозі я побачив легкову машину. Там двоє молодих хлопців, один за кермом, другий поруч. Машина заведена, видно, вони намагалися на машині виїхати, але лобове і заднє скло розстріляні, а хлопці мертві вже, без ознак життя - розповів очевидець.

Казахстанські авіакомпанії відновили рейси

Стабілізація ситуації в країні проявляється відновленням деяких систем. Повідомляє Sputnik Казахстан.

В Air Astana повідомили, що сьогодні вже виконуються польоти в:

  •  Москву;
  •  Дубай;
  •  Франкфурт;
  • Атирау.
Фото: з відкритих джерел

FlyArystan вже літає в:

  • Шимкент;
  •  Кизилорду;
  • Кутаїсі.

Нове засідання - нові завдання

Фото: Sputnik Казахстан

Головні питання із засідання оперштабу під головуванням Токаєва:

  • виставлені блокпости;
  • об'єднаному миротворчому контингенту держав-учасниць ОДКБ під охорону передано низку стратегічних об'єктів;
  • силовики продовжують "зачистку" населених пунктів;
  • йде пошук та затримання терористів;
  • збирається та документується доказова база, проводяться експертизи;
  • порушено 125 кримінальних справ, до поліції доставлено 5 135 осіб, серед них багато іноземців;
  • правоохоронні органи звільнили всі раніше захоплені адмінбудівлі, відновлюється робота комунальних об'єктів та систем життєзабезпечення.

Гучна заява

Прессекретар президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва Берік Уалі зробив заяву:

У зв'язку з різними інтерпретаціями в блогосфері останніх рішень та звернень глави держави вважаю за необхідне заявити наступне: Касим-Жомарт Токаєв є вищою посадовою особою держави, головою Ради безпеки. І в цій якості він самостійно приймає рішення. Так було і в трагічні дні нападу бандитів на Казахстан з метою підриву конституційного ладу.

Усі свої звернення до співвітчизників він за традицією писав сам, не вдаючись до підтримки консультантів, - сказав Берік Уалі.

Рекомендації українцям у Казахстані

Повідомляє Посольство України в Республіці Казахстан.

Постійно відстежуйте інформацію про розвиток ситуації, виявляйте підвищену пильність та обережність, неухильно дотримуватися вказівок та розпоряджень представників місцевої влади та правоохоронних органів, не залишати місця свого  проживання без крайньої необхідності, завжди мати при собі документи, які посвідчують особу, а також зареєструватися в електронній системі «ДРУГ», - йдеться у повідомленні.

На період надзвичайного стану введено комендантську годину з 23:00 до 07:00 та заборонено масові заходи зі скупченням людей.

У разі виникнення обставин, що вимагають негайної консульської допомоги, слід невідкладно звертатися до Посольства України в Республіці Казахстан  (тел.: +7 705 755 66 10, електронна пошта: [email protected][email protected]) або на цілодобову «гарячу лінію» МЗС України: +38 044 238 16 57, електронна пошта: [email protected].

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

 

Читайте також
"Казахська зима": ввели російські війська, запровадили надзвичайний стан, початок "антитерористичної" операції та спроби біженців покинути країну "Казахська зима": ввели російські війська, запровадили надзвичайний стан, початок "антитерористичної" операції та спроби біженців покинути країну
Сотні мешканців Мангістауської області у Казахстані вийшли на мітинги із 2 січня, вимагаючи знизити ціни на скраплений газ, які у новому році різко підскочили. Солідарність із ними висловили мешканці інших міст та регіонів, зокрема Алмати, Нур-Султан тощо.
"Миротворчі сили": місією ОДКБ в Казахстані керує російський генерал, який організував захоплення Криму "Миротворчі сили": місією ОДКБ в Казахстані керує російський генерал, який організував захоплення Криму
В Казахстан направлені "миротворчі сили", основу яких складають підрозділи країни-агресора.
Loading...
Load next