"Казахська зима": ввели російські війська, запровадили надзвичайний стан, початок "антитерористичної" операції та спроби біженців покинути країну

"Казахська зима": ввели російські війська, запровадили надзвичайний стан, початок "антитерористичної" операції та спроби біженців покинути країну
Сотні мешканців Мангістауської області у Казахстані вийшли на мітинги із 2 січня, вимагаючи знизити ціни на скраплений газ, які у новому році різко підскочили. Солідарність із ними висловили мешканці інших міст та регіонів, зокрема Алмати, Нур-Султан тощо.

Надзвичайний стан

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв запровадив надзвичайний стан на всій території Казахстану. А у зверненні в ніч проти 6 січня за місцевим часом оголосив, що звернувся до голів держав ОДКБ (Організація Договору колективної безпеки) надати допомогу Казахстану в подоланні цієї терористичної загрози". Крім того, Токаєв змінив керівника Комітету національної безпеки Казахстану, призначивши на його місце колишнього начальника своєї охорони Єрмека Сагімбаєва.

Фото: з відкритих джерел

Станом на вечір 5 січня Міністерство внутрішніх справ Казахстану заявило про 317 постраждалих і 8 загиблих силовиків і військовослужбовців Національної гвардії. Повідомляє Власть.

Антитерористична спецоперація

У найбільшому місті країни Алмати розпочалася антитерористична спецоперація для встановлення порядку, і вже стало відомо про те, що була стрілянина, і протестувальників нібито оточили військові.

Фото: з відкритих джерел

Про це йдеться в офіційному повідомленні комендатури Алмати.

На жаль, радикально налаштовані прихильники заворушень завдали величезних збитків місту, чинили опір законним діям правоохоронних органів щодо наведення порядку та забезпечення безпеки. Екстремісти вчиняють мародерські дії, завдаючи шкоди бізнесу, - наголошується в повідомленні.

 Введення військ ОДКБ

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що звернувся до Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) по допомогу з придушенням протестів. Про це пише Insider.

Покладаючись на Договір про колективну безпеку, я сьогодні звернувся до глав держав ОДКБ — допомогти Казахстану подолати цю терористичну загрозу. Насправді це вже не загроза, це підрив цілісності держави та, найголовніше, напад на наших громадян, які просять мене як главу держави терміново надати їм допомогу, — сказав Токаєв.

До Казахстану направлять миротворців Організації договору про колективну безпеку на певний період для «стабілізації» ситуації, заявив прем'єр Вірменії Пашинян. До ОДКБ входять Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Росія та Таджикистан. Повідомляє Суспільне.

Фото: з відкритих джерел

У секретаріаті повідомили, що передові підрозділи контингенту ОДКБ вже розпочали виконання поставлених завдань у Казахстані, серед яких охорона державних та військових об'єктів, сприяння силам правопорядку.

Від Росії у складі контингенту ОДКБ увійшли підрозділи Повітряно-десантних військ.

Біженці

Мешканці Алмати намагаються вилетіти з міста: аеропорт закрито, рейси скасовано. Багато прибули з речами, біля аеродрому утворився натовп. Аеропорт закритий, люди не можуть потрапити усередину. Про це повідомляє Telegram-канал Mash.

Жителі міста з речами намагаються відлетіти з аеродрому, але він закритий. Скасовано рейс Белавіа до Мінська, FlyDubai до Дубаї та ранковий рейс до Москви, - йдеться у повідомленні.

МЗС України опублікувало звернення до українців, що перебувають на території Казахстану. 

Міністерство закордонних справ України рекомендує українським громадянам, які перебувають на території цієї країни, постійно відстежувати інформацію про розвиток ситуації, виявляти підвищену пильність та обережність, неухильно дотримуватися вказівок та розпоряджень представників місцевої влади та правоохоронних органів, не залишати місця свого  проживання без крайньої необхідності, завжди мати при собі документи, які посвідчують особу, а також зареєструватися в електронній системі «ДРУГ».

У разі виникнення обставин, що вимагають негайної консульської допомоги, слід невідкладно звертатися до Посольства України в Республіці Казахстан  (тел.: +7 705 755 66 10, електронна пошта: [email protected][email protected]) або на цілодобову «гарячу лінію» МЗС України: +38 044 238 16 57, електронна пошта: [email protected].

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Через зростання цін на газ: у Казахстані затримали віцеміністра енергетики Через зростання цін на газ: у Казахстані затримали віцеміністра енергетики
Сотні мешканців Мангістауської області у Казахстані вийшли на мітинги із 2 січня, вимагаючи знизити ціни на скраплений газ, які у новому році різко підскочили.
Масові розстріли, стабілізація у країні та гучна заява - найголовніше про Казахстан Масові розстріли, стабілізація у країні та гучна заява - найголовніше про Казахстан
У Казахстані з 2 січня тривають масові протести.
Китай наказав Путіну забиратися з Казахстану, - Піонтковський Китай наказав Путіну забиратися з Казахстану, - Піонтковський
Повернення російських "миротворців", що під егідою ОДКБ придушували повстання у Казахстані, зумовлене тиском офіційного Пекіна на Москву.
Loading...
Load next