Росія є стороною конфлікту на Донбасі, а не посередником, - Боррель

Росія є стороною конфлікту на Донбасі, а не посередником, - Боррель
У своєму блозі Жозеп Боррель наголосив, що Україна може бути впевнена, що ЄС й надалі підтримуватиме країну політично, дипломатично та економічно.

Верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель розповів про свої враження й висновки після робочої поїздки до України. Найважливішими із заяв політика стала повна підтримка України та визнання Росії як агресора і безпосереднього учасника збройного конфлікту на Донбасі.

Про це пише "ПравдаТУТ News" з посиланням на блог Борреля.

Боррель розповів, що разом із міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою відвідав КПП «Станиця Луганська» на лінії зіткнення, щоб "підкреслити відчутну підтримку ЄС постраждалому від конфлікту населенню".

За його словами цей візит був нагодою стати очевидцем наслідків війни на Донбасі. Політик наголосив, що його також вразила щоденна робота українського уряду, міжнародних організацій та неурядових організацій.

З листопада минулого року Росія незвичним чином збирає війська та зброю біля кордону України. Це, поряд з іншими підривними діями, спрямованими проти України, є ще однією спробою підірвати суверенітет України. Безсумнівно, що Росія є стороною цього конфлікту, а не посередником, як вона часто стверджує, - пише Боррель у блозі.

Верховний представник наголосив, що їхній (ЄС – ред.) головний інтерес, турбота і мета – домогтися деескалації напруженості в Росії. Фундаментальною умовою для чого залишається повне виконання Росією Мінських угод. 

Боррель запевнив, що ЄС надалі підтримуватиме дипломатичні зусилля щодо відновлення вирішення конфлікту в рамках Тристоронньої контактної групи (Росія, Україна та ОБСЄ) та Нормандського формату (Росія, Україна, Франція та Німеччина). 

Діалог є обов’язковим, а також стримування та рішучість через тверду підтримку суверенітету та територіальної цілісності України. Будь-яка подальша агресія проти України матиме серйозні наслідки та тяжкі витрати для Росії. Ми тісно координуємо наш підхід з трансатлантичними та іншими однодумцями. Без безпеки України немає безпеки в Європі, – зазначив Боррель.

За його словами, російське керівництво, навмисно виключивши будь-яке посилання на ЄС із «проєктів договорів», які вони представили в грудні минулого року (йдеться про "гарантії безпеки"), схоже, має намір повернути годинник назад, до старих часів логіки холодної війни. 

Російські пропозиції дійсно відображають позицію російської влади, яка має на меті згорнути еволюцію, яка мала місце з 1990 року, на шкоду європейській єдності та порушуючи незалежність і суверенітет колишніх радянських держав.

Жозеф Боррель наголосив, що ті часи, безперечно, минули, і варто чітко розуміти, що "без європейців нічого не буде обговорюватися про безпеку в Європі". 

Ми домовилися  зі США  та нашими партнерами, що такі дискусії триватимуть у координації та за участі ЄС. Крім того, не повинно бути обмежень щодо незалежності України чи її права визначати свій зовнішньополітичний вибір. І, звичайно, будь-яка дискусія про Україну має вимагати, щоб Україна була за столом, – підкреслив політик.

Крім того, Боррель додав, що говорячи про дискусію НАТО-Росія, ОБСЄ є привілейованим місцем для обговорення європейської безпеки: "вона була створена саме для вирішення ситуацій, подібних до тієї, з якою ми стикаємося, і є чудовою установою для початку змістовного діалогу". 

Відтак, обговорення європейської безпеки має відбуватися за умови конструктивного залучення Росії до вирішення питань регіональної безпеки у відповідних наявних форматах.

Посилення внутрішньої стійкості України збільшує здатність України протистояти зовнішнім викликам. Посилення зусиль у боротьбі з корупцією, проведення судових реформ і розбудова міцніших демократичних інституцій є найкращим способом протистояти тиску Росії, – відмітив Верховний представник ЄС.

Наостанок він зазначив, що Україна може бути впевнена, що ЄС й надалі підтримуватиме країну політично, дипломатично та економічно.

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
"Ніхто не застрахований, якщо Росія вторгнеться в Україну", — посол України в США "Ніхто не застрахований, якщо Росія вторгнеться в Україну", — посол України в США
За словами Оксани Макарової, Путін не може змиритися з тим, що українці вибрали шлях демократичної держави з європейськими прагненнями.
Росія не очікувала, що своїми "гарантіями" об'єднає НАТО, ЄС та інші країни, - Шерман Росія не очікувала, що своїми "гарантіями" об'єднає НАТО, ЄС та інші країни, - Шерман
Крім того, РФ ні не погодилась, ні не відмовилась від наступного раунду переговорів із НАТО.
Як завжди на власних умовах: Росія запропонувала США двосторонні переговори Як завжди на власних умовах: Росія запропонувала США двосторонні переговори
Росія готова до переговорів зі Сполученими Штатами Америки щодо гарантій безпеки, проте виключно на двосторонній основі.
Loading...
Load next