Порошенко та Медведчук змушували платити гроші безпосередньо ватажкам бойовиків та укладати прямі договори купівлі, — ДБР

Порошенко та Медведчук змушували платити гроші безпосередньо ватажкам бойовиків та укладати прямі договори купівлі, — ДБР
17 січня 2022 року Печерський суд Києва обирає Порошенку запобіжний захід.

У Державному бюро розслідувань повідомили, що внаслідок співпраці Петра Порошенка з бойовиками Україна потрапила у залежність від Росії та терористів. Так, агресор отримав більше можливостей для втручання у справи Києва. Про це на брифінгу заявила представниця ДБР Тетяна Сапьян, передає 24 канал.

Зазначається, що з бюджету України списали понад 3 мільярди 168 мільйонів гривень проросійським бойовикам з Донбасу.

Відомо, що у 2015 році за постачання вугілля з окупованого Донбасу перерахували з України щонайменше 205 391 мільйона гривень. Цю суму відправили на рахунки бойовиків, а решту їм віддали готівкою.

Дії Порошенка стали основною причиною односторонньої відмови компанії Steel Mont trading ltd від постачання вугілля з Південноафриканської Республіки. 

Після цього "Центренерго" опинилося у штучно створених умовах, за яких мала можливість імпортувати вугілля лише з Росії. Зі свого боку Росія заблокувала постачання й залишила можливість купувати вугілля лише в бойовиків, — наголосили у ДБР.

Згідно з розслідуванням, ватажки терористів визначили для співпраці ДП "Шахта імені Кисельова" та ДП "Луганськвугілля".

Проросійський Віктор Медведчук та Петро Порошенко чинили адміністративний тиск на працівників:

  • Міністерства енергетики та вугільної промисловості,
  • НБУ,
  • "Центренерго".

Їх змушували платити гроші безпосередньо ватажкам бойовиків та укладати прямі договори купівлі — продажу вугілля.

Варто зауважити, що Порошенко та Медведчук надали операціям з бойовиками вигляду звичайної господарської діяльності. Місце розташування підприємств перереєстрували на підконтрольну уряду територію України. Їх видавали за національних виробників вугільної продукції.

31 грудня "Центренерго" спрямувало нібито на ДП "Луганськвугілля" та ДП "Шахта Кисельова" платежі на суму 10 мільйонів гривень як аванс за майбутнє постачання вугілля.

Зазначені гроші були спрямовані керівникам терористичних організацій та використані на діяльність терорганізацій. Про це Віктор Медведчук негайно поінформував представників найвищого політичного керівництва Росії, — додали у ДБР.

Після цього у січні 2015 року "Центренерго" здійснило на користь ДП "Луганськвугілля" ще 2 платежі по 10 мільйонів гривень кожен. У цей день з терористами уклали новий договір на 1 мільярд 584 мільйонів гривень. За цією угодою з 15 січня по 11 листопада 2015 року на рахунки окупаційного підприємства перерахували майже 27,6 мільйона гривень.

Через це енергетична галузь України потрапила у залежність від Росії та бойовиків.

Вона зазначила, що Медведчук і вище керівництво Росії розробили план створення штучного дефіциту вугілля. Кум Путіна взяв на себе функцію комунікатора з Москвою та бойовиками.

Порошенко — залишив за собою управлінські та кадрові питання й у разі необхідності адміністративний вплив. Своєю чергою Медведчук залучив до схеми Сергія Кузяру, який мав зв'язки із бойовиками, — додала Тетяна Сапьян.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Одразу після звинувачення: Порошенко заплатив адвокатам 10 мільйонів гривень Одразу після звинувачення: Порошенко заплатив адвокатам 10 мільйонів гривень
Державне бюро розслідувань і СБУ 20 грудня оголосили, що Петра Порошенка підозрюють у державній зраді.
На літак одразу після підозри ДБР: Порошенко покинув Україну (фото, відео) На літак одразу після підозри ДБР: Порошенко покинув Україну (фото, відео)
17 грудня працівники ДБР поблизу Верховної Ради намагалися вручити повістку про виклик народному депутату України Петру Порошенку.
"Є фейком і провокацією": Китай заперечив, що Сі Цзіньпін просив Путіна не вторгатися в Україну під час Олімпіади "Є фейком і провокацією": Китай заперечив, що Сі Цзіньпін просив Путіна не вторгатися в Україну під час Олімпіади
Китай також запевнив, що їхня позиція щодо України — незмінна. Вони підтримують мінські угоди.
Loading...
Load next