"Україна має право захищати себе", - Столтенберг про постачання Україні зброї

"Україна має право захищати себе", - Столтенберг про постачання Україні зброї
Свою підтримку Велика Британія надає не лише на словах, але й на ділі — сьогодні до України доставили протитанкове озброєння.

Україна має право на захист свого суверенітету та територіальної цілісності, і НАТО підтримує це право. Зокрема, йдеться про постачання до України оборонної зброї.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час пресконференції в Берліні після переговорів із канцлером ФРН Олафом Шольцем, повідомляє Укрінформ.

Я вважаю важливим право України на свій захист… НАТО підтримує Україну заради того, щоб вона могла використати це право, - заявив Столтенберг у відповідь на запитання щодо рішення Великої Британії надати оборонну зброю Україні.

Столтенберг заявив, що таке право закріплено в Хартії ООН. Зокрема, НАТО як альянс, підтримує Україну різноманітними шляхами.

Блок надає підтримку Україні насамперед політичну, але також практичну – підтримуючи оборонні структури в питаннях нарощування потенціалу, підготовки кадрів, розбудови потенціалу ВМС тощо. Столтенберг згадав у цьому контексті свій нещодавній візит до Одеси, де на власні очі переконався, як НАТО допомагає Морській академії, - йдеться в повідомленні.

За словами Столтенберга, у питання надання оборонної зброї, різні члени альянсу мають різні підходи: деякі з них надають таку підтримку, деякі — ні. Зокрема, до тих, хто не постачає і не планує допомагати Україні зброєю, належить Німеччина.

Берлін роками проводить «паралельну стратегію», яка полягає в тім, що федеральний уряд не експортує летальне озброєння в Україну. Зі зміною уряду ФРН в цьому питанні нічого не змінилося, заявив зі свого боку канцлер Олаф Шольц.

Нагадаємо, Британські військово-транспортні літаки у понеділок доставили в Україну протитанкове озброєння у межах додаткової військової допомоги від Сполученого Королівства. Британці при цьому облетіли повітряний простір Німеччини.

Віра Коновал - pravdatutnews.com

.

Читайте також
Шольц планує виділити 2 млрд євро на військову техніку для України, — Reuters Шольц планує виділити 2 млрд євро на військову техніку для України, — Reuters
З них близько 400 мільйонів євро призначені для Європейського фонду миру, який закуповує зброю для України.
Loading...
Load next