"Великий потенціал тристоронньої співпраці": Україна, Британія і Польща створюють новий альянс

"Великий потенціал тристоронньої співпраці": Україна, Британія і Польща створюють новий альянс
Нещодавно президент України Володимир Зеленський заявив про готовність країни до альянсу з іншими країнами, а не тільки з НАТО.

Україна, Польща та Велика Британія започатковують новий альянс. Його метою буде, зокрема, зміцнення поясу безпеки та посилення Балто-Чорноморської вісі. Про це заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба у Facebook.

Він зазначив, що з ініціативою започаткування такої тристоронньої співпраці в жовтні минулого року виступила Україна.

Я вдячний колегам і друзям Ліз Трасс і Збіґневу Рау, які живо відгукнулися, і закипіла тристороння робота по лінії МЗС трьох країн, в яку кожна країна робить рівноцінно важливий внесок, — сказав Кулеба.

За словами голови МЗС, цей новий формат є частиною нашої стратегії малих Альянсів як проактивної зовнішньої політики України. Окрема увага приділена їм і в Стратегії зовнішньополітичної діяльності.

Ми не можемо чекати безпеки та процвітання десь у майбутньому, коли станемо членами ЄС і НАТО. Вони потрібні нам вже сьогодні. Тому ми вже сьогодні досягаємо практичного зміцнення, гуртуючи дружні та близькі за духом країни у малі альянси. Ми створюємо пояс безпеки та процвітання і посилюємо Балто-Чорноморську вісь, — зауважив Кулеба.

Міністр підкреслив, що новий формат не прив’язаний до локальної географії.

Це об’єднання країн, які поділяють спільні принципи, прагнуть зміцнювати безпеку та розвивати торгівлю, готові до конкретних дій. Варшава, Київ і Лондон мають не лише реалістичне усвідомлення безпекових загроз Європі та стратегію протидії викликам з боку РФ, але і великий потенціал тристоронньої співпраці в галузях торгівлі, інвестицій, енергетики..., — розповів Кулеба.

За словами міністра, планувалося, що перше офіційне оголошення про створення нового формату буде зроблене міністерствами закордонних справ трьох країн завтра в рамках візиту до Києва глави МЗС Британії Ліз Трасс.

На жаль, вона захворіла на COVID і ми переносимо це оголошення на пізніше, — резюмував Кулеба.

Нагадаємо, раніше Кулеба заявив, що Україна вітає пропозицію президента Туреччини стати посередником у переговорах Зеленського та Путіна.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Ердоган приїде до України на початку наступного року — Кулеба Ердоган приїде до України на початку наступного року — Кулеба
Раніше повідомлялось, що Ердоган головуватиме на засіданні Стратегічної ради разом з Президентом України Володимиром Зеленським.
Якщо Росія наважиться на повномасштабну військову операцію проти України, то будуть наслідки, — Кулеба Якщо Росія наважиться на повномасштабну військову операцію проти України, то будуть наслідки, — Кулеба
Франція та Німеччина обіцяють демотивувати Російську Федерацію від повномасштабної війни проти України.
Кулеба закликав Європейський Союз вжити заходів щодо попередження чергової агресії Росії Кулеба закликав Європейський Союз вжити заходів щодо попередження чергової агресії Росії
Кулеба розповів Боррелю про безпекову ситуацію на Донбасі, в Криму та вздовж українських кордонів.
Loading...
Load next