Сторонам не вдалося "подолати різну інтерпретацію Мінських домовленостей": підсумки другої зустрічі "нормандської четвірки"

Сторонам не вдалося "подолати різну інтерпретацію Мінських домовленостей": підсумки другої зустрічі "нормандської четвірки"
Майже за дев'яти годин переговорів радники лідерів країн Нормандського формату «не змогли дійти» до спільного документу.

10 лютого у Берліні відбулася зустріч радників лідерів Нормандської четвірки. Перемовини тривали майже дев'ять годин, за результатами представники української й російської сторони дали дві окремі пресконференції з майже протилежними заявами. Зокрема, представник української сторони голова Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що радники домовилися розблокувати роботу Тристоронньої контактної групи та продовжити діалог. Натомість представник РФ Дмитро Козак сказав, що сторонам не вдалося "подолати різну інтерпретацію Мінських домовленостей", а Україна залишалася "непохитною".

За результатами перемовин українська сторона заявила наступне:

Сьогодні відбулася чергова дискусія, всі сторони підтвердили що налаштовані проводити переговори у Нормандському форматі й всі зацікавлені, щоб вони відбувалися. Також всі були єдині, що треба розблокувати й активізувати роботу ТКГ, — повідомив Єрмак.

Утім за його словами, сторони не змогли дійти до якогось спільного документу:

Було б добре, якби на другу зустріч після тривалої перерви ми б змогли щось узгодити, але відбулося як відбулося.

Єрмак додав, що на сьогодні засідання ТКГ відбуваються у режимі відеоконференцій, але рішення не ухвалюються:

Останнім часом, особливо з питань безпеки, гуманітарних, на жаль, ніяких рішень. Перемовини відбуваються. Останнє з дуже важливих рішень — це підтвердження режиму припинення вогню. Є порушення режиму, але минулого тижня ми мали практично 3 або 4 дні коли було нуль порушень. А це означає збереження життя воїнів, які захищають Україну.

Голова ОП зазначив, що за умови "погодження усіх сторін, Україна буде готова зустрічатися у Туреччині для того, щоб продовжити перемовини ". Єрмак висловив сподівання, що на наступному засіданні Тристоронньої контактної групи продовжиться розгляд питань, пов'язаних із Мінськими угодами, зокрема, будуть розблоковані гуманітарні питання щодо обміну полоненими, відкриття КПВВ, які готові вже понад рік з української сторони.

Вони будуть розглядатися, ми маємо сьогодні вже декілька успішних кейсів, коли приймались рішення і щодо припинення вогню. Тому робота триває. Я думаю що все ж таки ми досягнемо такого бажаного і такого важливого для українців результату, — сказав голова ОП.

За його словами, під час перемовин у Берліні всі сторони висловили повну прихильність режиму припинення вогню на Донбасі. Крім того, Єрмак заявив, що наступна зустріч у форматі радників лідерів нормандської четвірки відбудеться "дуже скоро".

Напередодні міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що під час зустрічі радників "норманді" у Берліні Україна намагатиметься розблокувати роботу Тристоронньої контактної групи.

План максимум — розблокувати роботи ТКГ, для цього потрібна політична воля Російської федерації. Якщо ТКГ запрацює, тоді вона буде займатися вирішенням безпекових питань, і у разі успіху, поступово можна буде підійти до політичних питань, — сказав Кулеба.

Нагадаємо, що "Формула Штанмаєра є вбивчою для України", — Крулько. За словами нардепа, якщо Україна піде за сценарієм Росії, то це буде проти її інтересів і не призведе до вирішення війни.

Злата Новосельська pravdatutnews.com

Читайте також
"Велика Британія активізує дипломатичні заходи та посилить стримування для уникнення кровопролиття в Європі", - Джонсон "Велика Британія активізує дипломатичні заходи та посилить стримування для уникнення кровопролиття в Європі", - Джонсон
Прем'єр, повідомив про план Великої Британії по збільшенню чисельності британських військових у НАТО.
Після доповіді Данілова: Зеленський скликає засідання РНБО Після доповіді Данілова: Зеленський скликає засідання РНБО
Сьогодні Зеленський, виступаючи на колегії Служби безпеки України, згадав про санкції, застосовані за рішенням РНБО, та подякував СБУ "за важливу інформацію та пропозиції для засідань РНБО".
Loading...
Load next