У "Європейській Солідарності" вимагають від Зеленського негайно відкликати посла Пристайка і дезавуювати його заяви щодо членства України в НАТО

У "Європейській Солідарності" вимагають від Зеленського негайно відкликати посла Пристайка і дезавуювати його заяви щодо членства України в НАТО
Депутати з "Європейської Солідарності" обурені заявою посла України у Великій Британії Пристайка і вимагають від влади негайної реакції.

Стратегічний курс України на членство в ЄС і НАТО закріплено в українській Конституції. І немає жодного шансу це змінити. Пишаюся, що наша команда закріпила в Основному законі національну об'єднуючу ідею - стати повноправними членами Альянсу, - пише у Facebook співголова фракції "Європейська Солідарність" Ірина Геращенко.

Про це повідомляє сайт "Європейської Солідарності".

В попередньому парламенті деякі фракції тоді дорікали Петру Порошенку, що то передвиборчий піар, але, схиливши голови, проголосували. Всі наступні події показують, наскільки правильним був цей крок п‘ятого Президента. Сильний сигнал суспільству і світу, який зафіксував незворотність нашого зовнішньополітичного вибору, - нагадує Геращенко.

 
Некоректний і суперечливий коментар українського посла в Британії пана Пристайка, що начебто Україна може відмовитися від НАТО, суперечить українській Конституції і нашим стратегічним, безпековим інтересам і потребує негайної реакції МЗС і ОП. Пристайко - досвідчений дипломат і має негайно виправити свої цитати в коментарі агенції Рейтерс. Україна - рухається до ЄС і НАТО, і наша мета отримати ПДЧ вже найближчим часом.

"Європейська Солідарність" вимагає від влади дезавуювати заяви, які суперечать нашому зовнішньополітичному курсу, - зазначає народна депутатка.

Також наголосили, що: 

Немає сумніву, що серед членів ЄС і НАТО є країни, які б хотіли нашої "нейтральності", й ми навіть знаємо назви цих країн. Але це аж ніяк не стримає Росію. 2008 рік довів, що відмова Україні і Грузії у ПДЧ тільки розв'язала Путіну руки. Ми ніколи не погодимося на вирішення безпекових європейських питань за рахунок України, - зауважує Ірина Геращенко.


Нещодавно, на брифінгу в Москві, президент Франції Макрон проговорився, що Путін дотиснув Зеленського, аби той відкликав з ВР законопроєкт про перехідне правосуддя. Сьогодні пан Пристайко по суті проговорився про очевидне - на Україну тиснуть чи натякають, що на певний час ми маємо відмовитися від наших євроатлантичних прагнень. І влада розглядає цей сценарій як робочий. Не дарма Зеленський блокував зближення з НАТО перші роки свого президенства, попри вимоги опозиції не поїхав на лондонський саміт НАТО, й уникав будь-якої конкретики щодо Альянс, - нагадує Ірина Геращенко.



Україна не відмовиться від мети - членства в НАТО. Цього не буде. Український народ визначився. Владі бажано спокійно, чітко і жорстко це артикулювати і зробити все для отримання ПДЧ вже цього літа, на мадридському саміті НАТО. Для цього варто розблокувати реформи, провести чесний конкурс на керівника САП і НАБУ, прийняти закон про СБУ, відмовитися від політично вмотивованого правосуддя, - пояснює Геращенко.


Будь яка спроба заблокувати євроатлантичну інтеграцію, взяти курс на нейтральність і повернутися до багатовекторності розглядатиметься суспільством як державна зрада.


Народний депутат Володимир Ар'єв зазначає, що західні партнери дуже здивовані заявою Пристайка і потребують пояснень.

Після заяви посла у Великій Британії Пристайка про можливість поступитися вступом до НАТО, щоб відвернути війну, у мене червоний месенджер. Колеги-депутати з європейських країн питають, чи ми вже здалися? Називають цю заявою геополітичною катастрофою. Мій друг, депутат дружньої до нас країни, написав, що збирався сьогодні до Києва бути з українцями, а тепер не знає чи їхати взагалі, - пише Ар‘єв.

Це приклад того, як можна отримати і ганьбу, і війну. Вочевидь, без дозволу Офісу президента такі заяви не робляться. А там, виходить, сидять боягузи і московські агенти, якщо йдуть на таке? Одна фраза може нівелювати хвилю підтримки України, яка піднялася зараз у світі, - обурився народний депутат.

Або Банкова відкликає Пристайка з Лондона і дезавуює його заяву, або спробою ухилитися від оборони вони лише заохотять ворога до гірших дій, - резюмує Ар'єв.

Нагадаємо, що Україна скликає термінову зустріч з державами — учасницями Віденського документа. Росія також має доєднатися. 11 лютого Міністерство закордонних справ України запросило у Росії розʼяснень через накопичення військ біля кордонів і точні дані про їхню дислокацію та чисельність.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Байден обговорить майбутню зустріч з Путіним на саміті НАТО Байден обговорить майбутню зустріч з Путіним на саміті НАТО
Він зробить це за закритими дверима.
"Шлях до ЄС - він для нас не потрібен зовсім", - Гордон (відео) "Шлях до ЄС - він для нас не потрібен зовсім", - Гордон (відео)
Журналіст запевняє, що Європейський Союз приречений на розпад. Він також прогнозує, що цьому завадить США.
Разумков: шлях України до Альянсу буде непростим Разумков: шлях України до Альянсу буде непростим
Теоретично може вистачити 10 років.
Loading...
Load next