У ЄС присутня ідея про можливість відкласти нафтове ембарго проти рф на тлі вето Угорщини - Politico

У ЄС присутня ідея про можливість відкласти нафтове ембарго проти рф на тлі вето Угорщини - Politico

Дипломати ЄС обмірковують радикальний варіант, щоб оминути небажання прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана заборонити російську нафту: призупинити план. Повідомляє POLITICO Europe.

Одна з ідей, що циркулює в Брюсселі, полягає в тому, що інші елементи шостого пакету санкцій ЄС щодо росії будуть просуватися вперед за підтримки всіх 27 країн-членів. Але повну заборону на весь імпорт російської нафти та нафтопродуктів можна поки що відкласти, поки триває робота над компромісною угодою, яку Угорщина може ухвалити, заявили дипломати ЄС.

Така затримка стане серйозною невдачею у зусиллях ЄС щодо протидії війні володимира путіна в Україні, відзначає видання. Зокрема, це стане ударом по президенту Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн, яка запропонувала 4 травня повну заборону всього імпорту російської нафти у проекті шостого пакету санкцій.

Той факт, що дипломати розглядають такий драматичний крок, показує, наскільки важко ЄС нарощувати свій економічний наступ на Кремль і як болісно відмовлятися від російських енергоносіїв, підкреслює видання.

Відключення ринку ЄС для російського викопного палива розглядається у Брюсселі як життєво важливий крок у обмеженні ключового потоку доходів, що допомагає фінансувати путінську війну.

Тим не менш, для країн, які не мають виходу до моря, таких як Угорщина та Словаччина, які значною мірою залежать від трубопровідного постачання російської нафти, заборона на сиру нафту буде болісною. Єврокомісія намагалася дійти компромісу з Орбаном, але поки що його уряд каже, що йому потрібно більше часу і, можливо, більше грошей, перш ніж він зможе домовитися, - зазначається у статті.

Дипломат додав, що відділення заборони на нафту від решти пакету санкцій "пошле поганий сигнал" і тому цілком можуть бути проти інші країни. Дипломати ЄС знову мали зустрітися в п'ятницю, хоча було неясно, чи обговорюватимуть вони пакет санкцій проти росії.

Справді існує ідея розділити пакет, оскільки ми погодили його на 90 відсотків, тож просуваємося вперед у всьому, крім заборони на нафту", — сказав один із дипломатів ЄС. "Розчаровує, що ми не можемо рухатися вперед із тими речами, про які домовилися. Тож чому б не зробити це так, бути прагматичними, а потім продовжити обговорення енергії?, - додав він.

Інший дипломат ЄС сказав, що було б краще якнайшвидше затвердити решту нового пакету санкцій та повернутися до заборони на нафту на пізнішому етапі. За словами дипломата, було б також найкраще погодитися на 90 відсотків запропонованої заборони на нафту, ніж не погоджуватися ні на що.

Один із варіантів потенційно може включати відділення найбільш спірних частин заборони на нафту та просування інших елементів плану, які Угорщина могла б підтримати. Будапешт раніше запропонував, що поставки нафтопроводами залишалися дозволеними, а санкції обмежувалися нафтою, яка поставляється морським шляхом, - відзначажє видання.

І на останок, як висновок у статті йдеться про таке

Проте будь-яке ослаблення нафтового пакету підірве довіру до ЄС, особливо після того, як фон дер Ляйєн та інші політичні лідери ясно заявили, що завдати удару по путінській нафтовій промисловості життєво необхідно. Решта пакету санкцій включає заходи, спрямовані проти проросійської пропаганди, лобістів та консультантів, а також Сбєрбанку, найбільшого банку росії. Але серцевиною пакета завжди був удар по кремлівській енергетичній галузі, - підсумовується у статті.

Нагадаємо, що "Це безглуздо": українська економіка страждає від війни набагато більше, ніж російська від санкцій", – Кулеба.

Злата Новосельська pravdatutnews.com

Loading...
Load next