Не відповідає інтересам Берліна: Німеччина заблокувала передачу Іспанією танків Leopard 2A4 для ЗСУ

Не відповідає інтересам Берліна: Німеччина заблокувала передачу Іспанією танків Leopard 2A4 для ЗСУ

Німеччина в черговий раз зірвала плани постачання Україні озброєння, необхідного для оборони від російського вторгнення. Цього разу Берлін ультимативно зажадав від Іспанії відмовитися від передачі Україні танків Leopard 2A4 німецького виробництва - і Мадрид був змушений йти на поступки.

Про це повідомляє німецьке видання Spiegel.

Так, плани Мадрида передати Україні 40 танків викликали справжній переполох серед уряду ФРН. На жаль, дивні правила, що діють в Європі, вимагають згоди країни-виробника зброї на передачу її іншою державою комусь третьому. Якби Берлін дав згоду, це стало б першим випадком передачі танків НАТО Україні. Однак, мабуть, посилення української армії не відповідає інтересам Берліна.

Федеральний уряд через телефон попередив іспанців, що цей крок буде відступом від прийнятого всіма західними союзниками (хоча й абсолютно неформального і неофіційного) рішення не постачати Києву танки, - пише видання.

Більш того, Мадрид був змушений вибачитися перед Німеччиною за те, що було прийнято рішення передати Україні танки. Тепер мова йде максимум про десять танків - та й навряд чи це рішення буде прийнято. Щобільше, ці десять танків - відвертий небоєздатний мотлох, виготовлених в 1990-х роках, бойова цінність якого дорівнює нулю; вони зможуть використовуватися тільки після багатомісячного ремонту.

Також канцлер Німеччини Олаф Шольц разом із президентом Франції Еммануелем Макроном та прем'єром Італії Маріо Драгі планують відвідати Україну.

Лідери трьох країн своєю поїздкою хочуть продемонструвати європейську єдність, повідомляє німецьке видання Bild am Sonntag.

Візит може відбутися перед самітом Великої сімки, який запланований на 26-28 червня.

Зазначимо, Шольц, Макрон та Драгі публічно виступають за дипломатичне врегулювання війни Росії проти України, паралельно надаючи і військову допомогу Києву. Німецький та французький лідери регулярно дзвонять російському диктатору Володимиру Путіну, намагаючись переконати його здійснити ті чи інші гуманітарні місії та припинити війну.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Німеччина збільшила імпорт з росії на 60%.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Шольц планує виділити 2 млрд євро на військову техніку для України, — Reuters Шольц планує виділити 2 млрд євро на військову техніку для України, — Reuters
З них близько 400 мільйонів євро призначені для Європейського фонду миру, який закуповує зброю для України.
Loading...
Load next