ЄС ризикує створити "хибні очікування" зі статусом кандидата для України - прем’єр Португалії

ЄС ризикує створити "хибні очікування" зі статусом кандидата для України - прем’єр Португалії

Європейський Союз має зосередитись на наданні негайної допомоги Україні, а не на "юридичних дебатах" про те, чи слід надавати країні статус кандидата на членство. Про це заявив прем'єр-міністр Португалії Антоніу Кошта в інтерв'ю Financial Times.

Кошта зазначив, що статус кандидата не вирішить нагальних проблем України і може породити "хибні очікування". Він побоюється, що ЄС лише продемонструє свої розбіжності щодо цього питання, зробивши подарунок російському президенту владіміру путіну.

Кошта підтримав "європейську перспективу" України і прямо не заперечував проти статусу кандидата, заявивши, що чекає на оцінку Європейської комісії цього тижня.

Я зосереджений на тому, щоб отримати на наступній Європейській раді чітке зобов'язання щодо термінової підтримки та створити довгострокову платформу для підтримки відновлення України. Це мій пріоритет. Найголовніше – це не юридичні дебати про Україну, а практичні постачання, - сказав він.

Але він сказав, що "необхідно відреагувати на надзвичайну ситуацію, в якій зараз живуть Україна та український народ". За його словами, навіть якщо Україні буде надано статус кандидата, "справжні проблеми ще доведеться вирішити".

Для цієї чіткої та негайної підтримки нам не потрібно розпочинати зараз переговори чи процедуру, яка триватиме багато років, — Макрон говорить про десятиліття, я не кажу про десятиліття, — але, безумовно, про тривалий час. Великий ризик створити хибні очікування, які обернуться гірким розчаруванням. Менше юридичних дебатів, більше практичних рішень, - додав він.

Кошта сказав, що ідея, висунута Макроном минулого місяця щодо європейської політичної спільноти для країн, які не хочуть членства або які не відповідають повним критеріям вступу, "може стати хорошою ідеєю для вирішення багатьох проблем".

Нам потрібно знайти різні способи бути партнерами, союзниками та друзями на одному континенті, – сказав він.

Нагадаємо, що США готові сприяти забезпеченню зброєю України, яку вона просить.

Злата Новосельська -  pravdatutnews.com

Читайте також
"Нетверезий слуга народу": у Верховній Раді розгорівся алкогольний сканадал
У Верховній Раді розгорівся "алкогольний скандал" між Петром Петром Порошенком та одним із депутатів "Слуги народу" - Сергієм Швецем.
Настав час скласти Україні дорожню карту для вступу до ЄС і НАТО: Кулеба Настав час скласти Україні дорожню карту для вступу до ЄС і НАТО: Кулеба
Україні потрібна чітка європейська та євроатлантична перспектива, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на форумі Re: Open Zakarpattia.
"Шлях до ЄС - він для нас не потрібен зовсім", - Гордон (відео) "Шлях до ЄС - він для нас не потрібен зовсім", - Гордон (відео)
Журналіст запевняє, що Європейський Союз приречений на розпад. Він також прогнозує, що цьому завадить США.
Loading...
Load next