Україна обговорює з країнами ЄС можливе місце проведення трибуналу над рф, — Офіс президента

Україна обговорює з країнами ЄС можливе місце проведення трибуналу над рф, — Офіс президента

Україна проводить перемовини з окремими країнами Європейського Союзу щодо місця проведення міжнародного трибуналу щодо вищого військового керівництва росії.

Про це повідомив заступник керівника Офісу Президента України Андрій Смирнов "Суспільному".

Україна є потерпілою стороною у цій війні і тому ми не наполягаємо, щоб цей трибунал розташовувався в Україні. Ми проводимо практичні перемовини з окремими країнами ЄС і знову ж таки в нас є оптимізм, що перші установчі документи і розгортання офісу для роботи цього трибуналу може бути десь вкінці цього року, - зазначив він.

За його словами, альтернативи створення окремого спеціального трибуналу по розслідуванню злочину агресії не існує. 

Ми зважили всі альтернативи, оцінили всі можливі ризики, думали піти варіантом через Раду безпеки ООН, але ми розуміємо, що росія може нам цей процес заблокувати. За пів року жодного провадження саме по розслідуванню злочину агресії не розслідується, тому ми виступаємо з ініціативою створення міжнародного кримінального трибуналу з чітким мандатом саме по розслідуванню злочину агресії. Конкретні практичні перемовини з міжнародними партнерами тривають, - додав Смирнов.

Він також повідомив, що Україна отримала резолюції Парламентської асамблеї ради Європи і рішення Європарламенту, яке повністю підтримує ідею створення цього трибуналу.

Питання спеціального трибуналу по путіну і по вищому воєнному керівництву, це не питання війни в Україні. Це питання цивілізаційного вибору всієї планети, - вважає Смирнов. 

Нагадаємо, раніше Міністерство закордонних справ України закликало підписати петицію "путіна під трибунал" для того, щоб президент рф відповів за злочини в Україні.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

 

Читайте також
Путін може завдати ядерного удару по Польщі, – екскомандувач сил НАТО в Європі Веслі Кларк Путін може завдати ядерного удару по Польщі, – екскомандувач сил НАТО в Європі Веслі Кларк
Росія продовжує погрожувати світові ядерною зброєю та все ж може завдати нею удару. Проте, найімовірніше, не по Україні, а по Польщі.
Loading...
Load next