Бюджет-2023 ухвалено: що закладено

Бюджет-2023 ухвалено: що закладено

Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт про Державний бюджет на 2023 рік - рекордно завчасно. Повідомив народний депутат з фінансового комітету Ярослав Железняк.

Парламент прийняв Держбюджет на 2023 рік у другому читанні та в цілому, - повідомив Железняк у четвер, 3 листопада, у Telegram.

За даними нардепа, "за" проголосували 295 депутатів, утримались - 35, проти - 0.

Це рекорд по найбільш завчасному прийняттю Бюджету за історію України. Тепер сподіваємося, що міжнародни партнери оцінять нашу пунктуальність і повністю профінансують закладений, теж рекордний, дефіцит у розмірі 38 млрд дол. - написав Железняк.

Що закладено в Бюджет-2023

Загальні показники проєкту державного бюджету на 2023 рік у доопрацьованому урядом до другого читання законопроєкті змінено проти першого читання таким чином:

  • доходи збільшено на 50,1 млрд грн (на 3,9%), у т.ч. за загальним фондом – на 26,5 млрд грн, спеціальним фондом – на 23,6 млрд грн;
  • видатки збільшено на 66,8 млрд грн (на 2,7%), у т.ч. за загальним фондом – на 43,2 млрд грн, за спеціальним фондом - на 23,6 млрд грн;
  • надання кредитів збільшено на 0,02 млрд грн за спеціальним фондом;
  • дефіцит (фінансування) збільшено на 16,7 млрд грн (на 1,3%) за загальним фондом. Таким чином, граничний обсяг дефіциту державного бюджету пропонується встановити на рівні 20,6% прогнозного ВВП.

У доопрацьованому законопроєкті, як вказувалося, пропонується не змінювати розміри мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць. Разом з тим, передбачено доручення уряду щодо опрацювання питання про збільшення видатків для підвищення розмірів прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати на 2023 рік після припинення воєнного стану, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного бюджету та оцінювання обґрунтованості додаткової потреби у бюджетних коштах.

Під час підготовки проєкту державного бюджету на 2023 рік до ІІ читання скориговано основні прогнозні макропоказники економічного і соціального розвитку на 2023 рік (уточнені за більш консервативними припущеннями), на яких доопрацьовано бюджетні показники, зокрема:

  • уточнений прогноз номінального ВВП становить 6 279,3 млрд грн (попередній прогноз - 6 399 млрд грн),
  • реальне зростання ВВП – на рівні 3,2% (попередній прогноз - 4,6%),
  • індекс споживчих цін (грудень до грудня попереднього року) - 128% (попередній прогноз - 130%),
  • коригування припущень щодо обмінного курсу гривні до долара США на кінець 2023 р. - 45,8 грн/дол. США (попередній прогноз - 50 грн/дол. США), при цьому середньорічне його значення залишається без змін (прогноз - 42,2 грн/дол. США).

Щодо доходів, то збільшено прогнозні показники коштів, що перераховуються НБУ (на 51,6 млрд грн); ПДВ з ввезених на митну територію України товарів (на 27,1 млрд грн); податку та збору на доходи фізичних осіб (на 14,8 млрд грн); акцизного податку з ввезених на митну територію підакцизних товарів (продукції) (на 7 млрд грн). При цьому зменшено прогнозні показники: рентної плати за користування надрами для видобування природного газу (на 23,45 млрд грн); податку на прибуток підприємств (на 21,3 млрд грн); ПДВ з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) з урахуванням бюджетного відшкодування (на 6 млрд грн).

Щодо боргових показників і фінансування, то збільшено прогноз зовнішніх запозичень на 16,7 млрд грн (до 1 442,9 млрд грн), відповідно збільшено граничний обсяг державного боргу на кінець 2023 р. до 6 422,7 млрд грн, що становить 102,3% прогнозного ВВП.

Щодо видатків, то загальний ресурс на нацбезпеку і оборону не змінився та становить 1 141,1 млрд грн (або 18,2% ВВП), при цьому збільшено, зокрема, видатки на:

  • фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищень до пенсій, призначених за пенсійними програмами, та дефіциту коштів Пенсійного фонду - на 38,9 млрд грн;
  • заходи за рахунок коштів фонду ліквідації наслідків збройної агресії - на 16,1 млрд грн (у зв’язку із збільшенням прогнозу коштів від НБУ, які є джерелом формування цього фонду);
  • витрати державного дорожнього фонду (у зв’язку із збільшенням прогнозу окремих доходів, які є джерелами формування цього фонду) - на 7 млрд грн, з них на: розвиток мережі та утримання автомобільних доріг державного значення - на 4,2 млрд грн; субвенцію місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах - на 2,46 млрд грн;
  • заходи за деякими бюджетними програмами Міністерства культури та інформаційної політики - загалом на 1,6 млрд грн;
  • судову владу - на 1,3 млрд грн (з них Державній судовій адміністрації - на 1,1 млрд грн);
  • заходи за деякими бюджетними програмами Міністерства освіти і науки - загалом на 0,56 млрд грн.

Щодо деяких питань регіонального розвитку та міжбюджетних відносин, то:

  • збільшено трансферти з державного бюджету місцевим бюджетам на 2 518,6 млн грн, зокрема, за спеціальним фондом - на 2 464,6 млн грн (збільшено на цю суму субвенцію на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах);
  • передбачено за загальним фондом видатки за бюджетною програмою «Державний фонд регіонального розвитку» у сумі 2 млрд грн. Поряд з тим, на цю мету із спеціального фонду передбачено спрямування 100% акцизного податку з вироблених в Україні та з ввезених на митну територію України понад загальний обсяг, визначений в сумі 831 млн грн, за умови внесення відповідних змін до Податкового кодексу України.

Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
Закони про доступне розмитнення "євроблях" передали на підпис Зеленському Закони про доступне розмитнення "євроблях" передали на підпис Зеленському
Дмитро Разумков підписав закони щодо тимчасового спрощення митного оформлення транспортних засобів, ввезених на територію України.
1 000 грн від Зеленського не для всіх? 1 000 грн від Зеленського не для всіх?
Відео з такою заявою у стінах Верховної Ради потрапило у мережу.
Роснєфть знову залишить Україну без поставок дизеля Роснєфть знову залишить Україну без поставок дизеля
У травні Україна може зіткнутися з дефіцитом дизпалива в розмірі 270 000 тонн. Причина — відсутність експорту Роснєфти і запланований ремонт на Мозирському НПЗ в Білорусі.
Loading...
Load next