У парламентах Ірландії, Румунії, Молдови визнали Голодомор геноцидом українського народу

У парламентах Ірландії, Румунії, Молдови визнали Голодомор геноцидом українського народу

Верхня палата парламенту Ірландії визнала Голодомор 1932-33 років в Україні геноцидом українського народу. Повідомили у посольстві України в Ірландії.

Справді історичне рішення Шенад Ерен визнати Голодомор 1932-33 років в Україні геноцидом українського народу. Ірландія входить до числа наших найближчих друзів, які не бояться називати речі своїми іменами, — йдеться у повідомленні посольства України в Ірландії у Twitter.

Парламент Румунії проголосував на спільному засіданні 23 листопада за Декларацію про засудження навмисного голоду (Голодомору), якого зазнав український народ внаслідок радянської окупації у 1932 - 1933 роках. Депутати та сенатори 248 голосами "за", один парламентар "утримувався" схвалили документ. Повідомляє  Agerpres.

Заяву на пленарному засіданні зачитав депутат від групи національних меншин Ніколає Мирослав Петрецький. У ній Голодомор визнається злочином проти українського народу та людства, та рішуче засуджується цей акт, спрямований проти українського народу, який призвів до мільйонів жертв, масових порушень основних громадянських прав і свобод, а також до величезних страждань.

Водночас у документі висловлюється солідарність з українським народом і віддається данина пам’яті жертвам навмисного голоду. У декларації також засуджується злочинний спосіб, у який румуни з Бессарабії були піддані навмисному штучному голоду, примусовій колективізації в 1946–1947 роках.

Європейська інтеграція ґрунтується на примиренні та прийнятті трагічних моментів в історії 20-го століття, а також на визнанні того, що примирення з важким минулим не прирівнюється до колективної провини, а є стабільною основою для побудови спільного європейського майбутнього, заснованого на спільних цінностях і принципах, йдеться в документі.

Депутати парламенту Молдови 24 листопада ухвалили декларацію про засудження Великого голоду (Голодомору) в Україні у 1932-1933 роки. Текст декларації зачитав депутат від партії «Дія та солідарність» (PAS) Оазу Нантой. За декларацію проголосували 54 депутати PAS. Пише Newsmaker.

Великий голод (Голодомор) в Україні був наслідком запланованих заходів із навмисним наміром фізично винищити опонентів комуністичного режиму та став ключовим інструментом політики масової колективізації та поневолення тих часів. У результаті близько 22,4 мільйона людей були ізольовані в зоні масового голоду, — йдеться в тексті декларації.

Автори також звернули увагу, що у 1998 році президент України видав указ про оголошення кожної четвертої суботи листопада вдень пам'яті жертв політичних репресій та голоду, а у 2003 році 64 країни ООН ухвалили спільну декларацію про засудження Голодомору.

Видання зазначає, що депутатів від опозиції в залі засідань не було. Фракція Блоку комуністів та соціалістів залишила засідання після провалу простого вотуму недовіри до політики міністерства юстиції.

Проте, на початку засідання депутат-комуніст Олег Рейдман запропонував виключити питання щодо прийняття декларації з порядку денного. «Світова історична наука ще не виявила єдиних узвичаєних причин такого страшного явища, як голод. Такі явища відбуваються в минулому, можна згадати голод і в Поволжі та Молдові в 1947 році, і, на жаль, у теперішньому, подивіться на Африку та Азію. Незважаючи на те, що зараз існують інструменти міжнародної солідарності у боротьбі з голодом, але й вони піддаються політизації. У нинішніх умовах недостатньої вивченості питання не варто йти шляхом його політизації. У парламенту є інші нагальні питання, яких PAS ніяк не можуть розпочати», — заявив Рейдман. Пропозиція депутата не набрала потрібної кількості голосів.

Після ухвалення декларації депутати оголосили хвилину мовчання на згадку про жертв Голодомору та жертв нинішньої війни в Україні.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Літак Зеленського не зміг приземлитися в Кишиневі через туман Літак Зеленського не зміг приземлитися в Кишиневі через туман
Не лише літак Зеленського не може приземлитись у столиці Молдови. Зокрема, його румунський колега Клаус Йоханніс через туман також не може потрапити до Кишинева.
Зеленський невдало привітав президентку Молдови з перемогою на виборах (фото) Зеленський невдало привітав президентку Молдови з перемогою на виборах (фото)
Президент України Володимир Зеленський привітав Майю Санду із перемогою її партії на парламентських виборах.
Loading...
Load next