ЄС вивчить "мирний" план Китаю щодо України, але врахуватиме "дружбу" Пекіна та москви - фон дер Ляєн

ЄС вивчить "мирний" план Китаю щодо України, але врахуватиме "дружбу" Пекіна та москви - фон дер Ляєн

Європейський Союз розгляне документ, запропонований Китаєм, щодо врегулювання російсько-української війни, але з урахуванням "дружби" Пекіна та москви. Про це повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час спільної пресконференції з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом та прем'єр-міністром Естонії Каєю Каллас.

Я думаю, що, розглянувши цей документ, ви повинні розуміти, що це не мирний план, а принципи, які вони поділяють. Ви повинні побачити їх на конкретному тлі, зокрема тому, що Китай став на бік росії, підписавши, наприклад, договір про "необмежену дружбу" прямо перед початком вторгнення в Україну. Тож ми, звичайно, розглянемо принципи, але ми розглянемо їх на тлі дружби Китаю та росії, - сказала фон дер Ляєн.

Водночас Столтенберг зауважив, що Китай "не викликає великої довіри", оскільки досі не засудив повномасштабне вторгнення рф в Україну. Він також нагадав про договір між Пекіном та москвою щодо "безмежного партнерства". За словами Генсека, війна повинна закінчитися за столом переговорів у майбутньому.

Якщо ми хочемо мирного вирішення, нам потрібно усвідомити, що те, що відбувається за цим столом переговорів, повністю залежить від ситуації на полі бою... Військова підтримка України сьогодні – шлях до мирної домовленості завтра, - зауважив він.

Окрім цього, відповідаючи на питання журналіста щодо ймовірного постачання зброї Китаєм росії, Столтенберг зазначив, що наразі країни НАТО не спостерігали жодної постачання.

Але ми бачимо, що є ознаки того, що Китай, можливо, планує та розглядає можливість надати військову допомогу росії. І Китай не повинен цього робити. Тому що допомога агресору у веденні незаконної війни порушує статут ООН. Китай є членом Ради Безпеки ООН, і вони несуть особливу відповідальність за захист статуту ООН, - наголосив він.

Нагадаємо, що "Суд над путіним за воєнні злочини "можливий", — міністр закордонних справ Франції.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Україна наполягатиме на виконанні обіцянки щодо отримання ПДЧ під час саміту НАТО Україна наполягатиме на виконанні обіцянки щодо отримання ПДЧ під час саміту НАТО
Україна розраховує на підтвердження в заяві саміту НАТО, який відбудеться 14 червня, щодо обіцянки стосовно майбутнього членства України в Північноатлантичному Альянсі, що прокладе нашій країні шлях до отримання ПДЧ в НАТО.
Кандидати у канцлери Німеччини висловилися щодо членства України в ЄС і НАТО Кандидати у канцлери Німеччини висловилися щодо членства України в ЄС і НАТО
Один із кандидатів категорично висловився щодо можливісті постачання Німеччиною зброї Україні для протистояння Росії на Донбасі.
Євродепутати вимагають надати Україні план дій щодо членства в НАТО Євродепутати вимагають надати Україні план дій щодо членства в НАТО
"Європейська народна партія" вимагає термінового зібрання в Європарламенті для обговорення ескалації російської агресії на кордоні з Україною.
Loading...
Load next