Китай постачає до росії штурмову зброю та бронежилети - POLITICO

Китай постачає до росії штурмову зброю та бронежилети - POLITICO

Згідно з торгівельними та митними даними, китайські компанії відправили російським підприємствам тисячу штурмових гвинтівок та інше обладнання, а також деталі безпілотників і бронежилети. Пише  POLITICO.

China North Industries Group Corporation Limited, один з найбільших державних оборонних підрядників Китаю, відправила партію гвинтівок в червні 2022 року російській компанії "Техкрим". Остання веде бізнес з російською державою і військовими.

Гвинтівки CQ-A створені за зразком M16, але виробник категоризує їх як "цивільні мисливські гвинтівки". Як повідомляється, такі гвинтівки використовуються воєнізованою поліцією Китаю та збройними силами низки країн, в тому числі Філіппін, Південного Судану і Парагваю.

Згідно з цими даними, наприкінці 2022 року російські підприємства також отримали 12 партій деталей для БПЛА від китайських компаній та понад 12 тонн китайських бронежилетів, які були доставлені в росію через Туреччину.

Хоча митні дані напряму не свідчать про те, що Пекін продає москві велику кількість зброї спеціально для підтримки її військових зусиль у війні проти України, вони показують, що Китай постачає російським компаніям обладнання подвійного призначення, про яке раніше не повідомлялося: комерційні товари, які також можуть бути використані російською стороною під час військових дій в Україні.

Це перше підтвердження того, що Китай надсилає гвинтівки і бронежилети російським компаніям. Воно показує, що безпілотники і деталі до них все ще надсилаються, незважаючи на обіцянки принаймні однієї китайської компанії, яка заявила, що призупинить бізнес в росії та Україні, щоб переконатися, що її продукція не допомагає військовим зусиллям жодної із сторін.

Наразі незрозуміло, чи використовують російські військові якісь з гвинтівок, зазначених у даних про постачання, на полі бою - російська компанія "Техкрим" не відповіла на електронний запит про коментар. Але дрони DJI були помічені на полі бою протягом декількох місяців, зазначає POLITICO.

Посольство Китаю у Вашингтоні заявило, що Пекін "відданий справі сприяння мирним переговорам" в Україні.

Китай не створював цю кризу. Він не є стороною кризи і не надавав зброю жодній зі сторін конфлікту, - заявив речник посольства Лю Пенгю.

Посол Польщі в ЄС Анджей Садош, відповідаючи на запитання про дані, отримані POLITICO, заявив, що "через потенційні дуже серйозні наслідки, така інформація повинна бути негайно перевірена".

Хоча західні санкції обмежили можливості москви щодо імпорту - від мікрочіпів до сльозогінного газу - росія все ще може купувати товари, які підтримують її військові зусилля, у "дружніх" країн, які ігнорують міжнародні санкції, на кшталт, Китаю або країн Перської затоки.

Нагадаємо, що заборона евакуації автомобілів на період воєнного стану призведе до колапсу в центрі Києва - КМДА.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Loading...
Load next