Новий статус-кво Білорусі після спроби перевороту "вагнерівцями", також вимагає нових рішень НАТО - Науседа

Новий статус-кво Білорусі після спроби перевороту "вагнерівцями", також вимагає нових рішень НАТО - Науседа

Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що передислокація ПВК "Вагнер" до Білорусі вимагає від НАТО нових рішень у відповідь на збільшення загрози у зв'язку з цим для країн-членів Альянсу.

Про це Науседа сказав на спільній з Президентами України та Польщі пресконференції у Києві.

Коментуючи заходи безпеки, яких вжила Литва у зв'язку з передислокацією ПВК "Вагнер" до Білорусі, Науседа зазначив, що минулого тижня було ухвалено "певні рішення, адекватні цій ситуації".

Ми також посилимо нашу контррозвідку і розвідку біля кордону, будемо підтримувати нові плани захисту кордону і чекатимемо відповіді інших союзників по НАТО на цю ситуацію. Я переконаний, що новий статус-кво, який утворився в Білорусі після спроби перевороту, також вимагає якихось нових рішень, - сказав Президент Литви.

Він додав, що за допомогою НАТО східний кордон Литви буде зміцнено для протидії можливим провокаціям.

Науседа також висловив думку, що Білорусь і Литва є спільниками, тому між ними не треба робити різницю.

Треба дивитися дуже комплексно: ми маємо багато доказів, що Білорусь є сателітом Росії. Вона так само впливає на безпеку цього регіону. Я можу навести багато прикладів цього: давайте пригадаємо дислокацію (російської) ядерної зброї у Білорусі, вони вже завершують втілення цієї ідеї, це тільки питання часу, коли це буде закінчено. Давайте згадаємо Островецьку АЕС і її будівництво попри всі застереження, яка також загрожує ядерній безпеці. Риторика Лукашенка також є вкрай небезпечною для Заходу. Тоді ми можемо зрозуміти, що не треба робити ніякої різниці між Білоруссю та Росією - зазначив Науседа.

Він додав, що очільники обох країн і їхні режими тримаються "настільки, наскільки великим є страх і ненависть, які вони сіють навколо".

На його переконання, країнам-союзникам по НАТО і всім державам, які поділяють ці думки, не треба піддаватися на провокації, обстоювати сильну позицію і ухвалювати ті рішення, які будуть обговорені керівництвом НАТО.

Ми всі разом будемо значно сильнішими, аніж Росія і Білорусь, - переконаний Президент Литви.

Нагадаємо, Україна отримає від Литви, окрім систем NASAMS, додаткові БТРи і боєприпаси

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next