У разі відставки Мішеля Раду ЄС може тимчасово очолити Орбан

У разі відставки Мішеля Раду ЄС може тимчасово очолити Орбан

Президент Ради Європейського союзу Шарль Мішель планує взати участь у виборах до Європейського парламенту. У разі його обрання прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан може тимчасово очолити Раду ЄС, якщо лідери ЄС не зможуть швидко домовитися про наступника Мішеля на посаді.

Про це повідомляє Politico.

Видання зазначає, що Мішель планує зайняти своє місце в Європейському парламенті в середині липня, якщо його оберуть, а це означає, що лідери ЄС повинні будуть швидко домовитися про наступника на його звільнену посаду в Раді. Якщо вони цього не зроблять, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, чия країна перейме ротаційне головування в Раді ЄС у липні, очолюватиме зустрічі у ролі посередника, яку зазвичай виконує президент Ради.

Такого сценарію, коли Орбан безконтрольно керуватиме Радою протягом шести місяців одразу після виборів до Європарламенту 2024 року, більшість з інших 26 лідерів країн ЄС хотіли б уникнути, враховуючи ескалацію напруженості між ними та Орбаном, — пише Politico.

Зазначається, що це перший випадок, коли чинний президент Євроради візьме участь у виборах до Європарламенту. Мішель повинен був залишитися на посаді до листопада 2024 року. Його рішення піти раніше легітимне, але створює додатковий тиск на європейських лідерів, бо тепер їм доведеться за менший час вирішувати, хто очолить головні європейські інституції.

Після виборів до Європейського парламенту, що відбудуться 6-9 червня у всіх 27 країнах ЄС, лідери Євросоюзу зустрінуться 17 червня, а потім 27-28 червня. Ймовірно, саме тоді вони обговорять кандидатуру наступника Мішеля, хоча роль голови Ради зазвичай є частиною тривалої торгівлі між політичними угрупованнями.

Нагадаємо, В Україні словом 2023 року стала "мобілізація"

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next