Найбільша фракція правлячої партії заявила про саморозпуск

Найбільша фракція правлячої партії заявила про саморозпуск

Найбільша фракція правлячої Ліберально-демократичної партії Японії, яку очолював покійний прем’єр-міністр Сіндзо Абе, через скандал із політичними коштами заявила про саморозпуск.

Про це повідомляє Kyodo.

Фракція, заснована в 1979 році тодішнім прем’єр-міністром Такео Фукудою, протягом багатьох років відігравала вирішальну роль у прийнятті партійних рішень, включаючи вибір лідера партії, який ставав главою уряду. Наразі у її складі близько 100 із майже 370 законодавців від ЛДП.

До цієї групи за останні 20 років входили чотири багаторічні очільники уряду Японії, зокрема, Йосіро Морі, Дзюнітіро Коїдзумі, Сіндзо Абе та Ясуо Фукуду. Сама ж ЛДП домінує в японській політиці і перебуває при владі майже безперервно впродовж останніх 70 років.

Рішення колишньої фракції Абе прийнято невдовзі після того, як прем’єр-міністр Фуміо Кішіда пообіцяв розпустити власну, четверту за величиною, групу в партії, а колишній генеральний секретар ЛДП Тосіхіро Нікаї повідомив про намір розпустити свою фракцію, п’яту за чисельністю.

Такі кроки керівництва ЛДП частина оглядачів вважає сміливими реформами, а частина називають політичною виставою правлячої партії та закликають її лідера і главу уряду Кішіду вжити заходів для посилення нагляду за фінансами законодавців.

ЛДП від кінця минулого року перебуває під пильною увагою через скандал із махінаціями при зборах коштів, а фракцію Абе підозрюють у багаторічному недекларуванні доходів від кампаній зі збору коштів і приховуванні близько $3,5 млн.

Повідомлення про фінансові зловживання в ЛДП викликало в Японії різке громадське обурення падіння рейтингу схвалення Кабінету Кішіди. Прем’єр-міністр у відповідь на скандал залишив свою групу і на початку січня запустив комісію з внутрішніх реформ, щоб розробити нові правила підвищення прозорості використання партійних коштів.

Інші потужні фракції ЛДП, очолювані колишнім прем’єр-міністром Таро Асо та генеральним секретарем ЛДП Тошіміцу Мотегі, заявили, що обговорять свій розпуск після проміжного звіту комісії, що має бути наприкінці січня.

Відомо, що прокуратура Японії висунула звинувачення ряду бухгалтерів і законодавців із трьох фракцій, включаючи групу Кішіди, за підозрою в ненаданні звітності про політичні кошти. Звинувачення керівникам трьох фракцій не висувалися через брак доказів.

Нагадаємо, Шпигував для рф: в Італії офіцера ВМС засудили до 20 років в’язниці

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
"Я вам финансы выбиваю, а вы мне бл... рассказываете, как мне делать?!" - гучний скандал з нардепом Галушком (відео) "Я вам финансы выбиваю, а вы мне бл... рассказываете, как мне делать?!" - гучний скандал з нардепом Галушком (відео)
Народний депутат від "Слуги народу" Микола Галушко нецензурно спілкувався з поліцейськими, які зупинили за порушення ПДР його автомобіль. На ситуацію вже відреагували у партії.
НАБУ оприлюднило відео розмов у справі Трубіцина (відео) НАБУ оприлюднило відео розмов у справі Трубіцина (відео)
Депутата від "Слуги народу" Владислава Трубіцина взяли під варту з можливістю внесення застави.
Партія "Європейська солідарність" заявила про переслідування Партія "Європейська солідарність" заявила про переслідування
Депутати ЄС вважають подібні речі "виключно політичним тиском".
Loading...
Load next