Угорщині загрожує виключення з "Бухарестської дев’ятки" ‒ FT

Угорщині загрожує виключення з "Бухарестської дев’ятки" ‒ FT

Угорщину можуть виключити з оборонної ініціативи «Бухарестська дев’ятка» (B9) через блокування рішень щодо підтримки України.

Про це повідомляє Financial Times із посиланням на «людей, які знайомі з ходом переговорів», лідери B9 зустрічаються сьогодні в Ризі.

Офіційні особи заявляють, що Угорщина знову відмовляється підтримати проєкт заяви, з яким погодилися інші члени альянсу. Дискусії про виключення Будапешта «дуже серйозні», сказав один зі співрозмовників, додавши, що «ми, ймовірно, зустрічаємося в такому форматі востаннє».

Інше джерело зазначає, що нещодавні зустрічі характеризувалися «жорсткими» дискусіями і що буде важко організувати майбутні зустрічі, якщо вони не стануть більш спільними.

На останніх засіданнях Угорщина наклала вето на спільні висновки групи, пов’язані зі збільшенням допомоги Україні, а також на схвалення будь-яких кроків НАТО щодо посилення військової підтримки України. Така тактика блокування Угорщини в ЄС щодо допомоги Україні та переговорів про вступ Києва до альянсу призвела до того, що у багатьох союзників «урвався терпець».

Президент Угорщини Тамаш Шуйок не буде присутній на саміті в Ризі 11 червня. У канцелярії латвійського президента заявили, що країну представлятиме посол у Латвії. Так, уперше з моменту створення формату у 2015 році саміт не завершиться спільною декларацією дев’яти країн.

Нагадаємо, Банк розвитку Ради Європи надасть Україні €100 млн на компенсації за знищене росією житло

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next