Яка вона, внутрішня сторона львівської архітектури?

Яка вона, внутрішня сторона львівської архітектури?
Будинок на проспекті Свободи, 29. На перший погляд здається зовсім звичайний як для Львова. Пам’ятка культурної спадщини у центрі міста зі старовинними ліпниною та брамою.

Будинок на проспекті Свободи, 29. На перший погляд здається зовсім звичайний як для Львова. Пам’ятка культурної спадщини у центрі міста зі старовинними ліпниною та брамою. Однак зайшовши в дворик - жахаєшся. Фасад лущиться, стіни тріскають, а з подвір'я зробили громадський туалет. Мешканці скаржаться: немає сил терпіти, а численні звернення до чиновників залишаються безрезультатними. Останньою краплею стало  падіння частини фасадного карнизу. 

Оксана Даців, власниця помешкання розповідає: «Я особисто  викликала поліцію, правда вже не дочекалася. Поліція приїхала, все оглянула, все записали і поїхали. Це був початок карантину, тож ми більше нікуди не звертались. Зранку прийшли з ЖЕКу, все це прибрали, позамітали, поламали вазочку. І пішли».

Мешканців обурює, що ніхто навіть не обстежив дах, з якого й падають уламки. Інцидент стався ще у березні, однак й досі ніхто й пальцем об палець не вдарив, скаржиться жінка. Не допомогли й звернення на Гарячу лінію міста. 

 «Будинок занесений в історичне середовище ЮНЕСКО. Але кажуть, немає грошей. Прийшли, розвалили щось трошки, поміняли якісь труби, ну не тече, скажемо так. Але більше нічого не облагородили. Куди тільки не звертаємося, мінімальні відповіді - чекайте, буде», - скаржиться Оксана Даців.

Так тутешні мешканці чекають уже кілька років. Адже вперше звернулися до влади і комунальників по допомогу, коли будинок дав тріщину та почала сипатися  штукатурка в під’їзді.

«Заливає все. Ми писали в  ЖЕК і  не раз. Кажуть: «коштів нема, що я вам зроблю», - розповідає мешканка будинку Іванна.

Найбільше мешканців переживають, щоб з часом такі руйнування не призвели до трагедії. Заходячи у двір будинку привертає увагу і неприємний запах, який, на щастя, камера не може передати. Пан Михайло - Народний артист України, мешкає у цьому будинку сорок років. І ніяк не зрозуміє, як може бути таке ставлення до культурної спадщини.

Михайло Ваньовський, мешканець будинку каже: «До сьогодні за тих 40 років ну ні крапельку нічого не змінилось. Ні цементу чи піску не кинуто на стінки. Зате попадало зверху карнизів, напевно, на декілька тон».

За цей час пошкоджень зазнало усе: фасад, брама, під’їзди та двір - каже чоловік. Так от реставрувати будівлю чи ремонтувати ніхто не квапиться. Посадовці ж кажуть створювати ОСББ.

«В нас тут буквально 6 сімей, ми не в силах утримувати пам’ятку архітектури. Щоб його втримати в належному стані, мусить бути допомога держави. Хоча б трошки. Мерія, чи район, чи адмінстрація, якщо їй не соромно, що в центрі міста туристи йдуть в під’їзд подивитися, а тут таке», -  додає Михайло Ваньовський.

Чи не єдине, що за останній час зробили комунальники - відремонтували сантехніку у підвалі, зізнаються мешканці. Адже тут довгий час стояла вода та підмивала фундамент.

Керівник ЛКП «Айсберг», яке обслуговує будинок, запевняє, що у повноваженнях підприємства лише поточні ремонти. Натомість з масштабними проблемами вони допомогти не в силі.

Роман Горошко, директор ЛКП «Айсберг» зазначає: «ЛКП таких робіт по укріпленню будинку не виконує. Ми не уповноважені робити такі роботи. Приходили мешканці будинку, так само з правої сторони, але там де є ще одна сходова клітка, щодо балконів. Там облітала штукатурка, ми виходили, знімали ті частини, що облітають».

Питання з прибиранням під’їздів чоловік обіцяв вирішити найближчим часом. А от решту робіт, зі слів посадовця, можна виконати лише на умовах співфінансування. Так вважають і в Галицькій адміністрації.

«Дрібні, поточні роботи, це можна робити спільно з організацією, яка обслуговує  конкретний будинок. А якщо роботи, які потребують залучення більше коштів, більше робіт, то у місті Львові відповідно до ухвали №4821 від 4 квітня 19 року є програма підтримки співвласників багатоквартирних будинків», - пояснює Роман Гавчак, заступник голови Галицької райадміністрації з питань ЖКГ.

Мова про програму, за умовами якої фінансова частка мешканців будинку становитиме від десяти до тридцяти відсотків. Усе залежить від масштабу робіт.

Авторка: Марічка Драбич

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.
Читайте також
360 років тому заснували Львівський університет
Навчальний заклад почав свою роботу з 20 січня 1661 та за час свого існування називався по-різному: Йосифинський університет, Львівський ліцей, Університет Франца I, Львівський університет Яна-Казим
Loading...
Load next