Наш Сліпак – вічний Міф: У Львові з’явився мурал пам’яті співака-воїна

Наш Сліпак – вічний Міф: У Львові з’явився мурал пам’яті співака-воїна
Своє життя він присвятив пісні та Україні. Володар рідкісного голосу Василь Сліпак  у важкий для країни час відклав контракт із французькою оперою і поїхав воювати на Донбас.

Своє життя він присвятив пісні та Україні. Володар рідкісного голосу Василь Сліпак  у важкий для країни час відклав контракт із французькою оперою і поїхав воювати на Донбас. Та, на жаль, українського героя паризька опера так і не дочекалася – у 2016-му році ворожа куля забрала його життя.  

З пам’яттю про митця та вдячністю за його вчинок у Львові на четверті роковини смерті відкрили мурал, на якому зображений Василь Сліпак.

Брат співака Орест Сліпак зазначає: «Василя у Львові пам’ятали, в перші години після його загибелі зі мною представники львівської влади і до сих пір підтримують родину, батьків, мене, різні проекти. У Львові я завжди відчуваю, що це місто пам’ятає Василя».

Презентували монументальний живопис під супровід хорової капели «Дударик», вихованцем якої і був свого часу Василь. Солісти, які раніше з ним співпрацювали виконали композиції, які так любив воїн-співак.

Головний хормейстер хорової капели «Дударик» Назар Лозинський згадує: «Ми декілька разів приїздили з дудариком на гастролі, то він завжди до нас приходив, завжди з нами проводив вечори чи в готелі, чи десь на прогулянці. Співав з нами концерти, просто співали і раділи. Він мені запам’ятався строгим, вірним і справедливим».

На муралі Василя Сліпака зобразили двобічно: як героя, який пішов на війну та як високомистецьку особистість, у якої за зброю була не лише, а й пісня. Це графіті – мова символів, зазначають художники, які працювали над проектом. Навіть колір неба подали у вигляді військового пікселю, бо ж для Василя Сліпака небо стало камуфляжем.

«Якщо ви бачите його портрет вже в останній момент створений ідея як земля, в яку він відійшов, останній його бій, тому ми його зробили графічним, а початок його шляху – це з його образу містичного на сцені і ці два образи його митця і воїна поєднують хлопці, які провели його в останню путь», -  Святослав Владика, художник-іконописець.

Додамо, що це вже третій мурал, створений у межах проекту «Генії  з мікрорайонів». Незабаром замальовки  інших відомих постатей з’являться на будинках Львова.

«Обов’язково Василь Сліпак мав бути в тому переліку, тому що Василь Сліпак – це така постать, яка має бути прикладом для нас усіх, це людина, яка само реалізувалася професійно, але в першу чергу в його цінностях – це були національні цінності», -  Наталія Бунда, директорка департаменту розвитку Львівської міськради.

Мурал на Дорошенка назвали «Наш Сліпак – вічний міф», адже саме такий позивний воїн мав на війні. Нагадаємо, у 2017 –му році Сліпак отримав звання Героя України посмертно.

Авторка: Валерія Паненко

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.
Читайте також
9 травня путін може офіційно оголосити Україні війну, - CNN 9 травня путін може офіційно оголосити Україні війну, - CNN
На сьогодні російські офіційні особи наполягають на тому, що зараз відбувається лише «спеціальна військова операція» з головною метою — «денацифікація».
Loading...
Load next