Відмовився вдягнути маску – плати!

Відмовився  вдягнути маску – плати!
Без маски у громадські місця - зась! Інакше плати штраф. Про таке нововведення цього тижня заговорили в уряді.

Без маски у громадські місця - зась! Інакше плати штраф.

Про таке нововведення цього тижня заговорили в уряді. Фізичним особам недотримання можливих правил загрожує штрафом від 170  до 255 гривень. Тоді як юридичних осіб страхають сумою від 3 400 до 5100 гривень. Погляди львів’яни щодо цього питання розійшлись. Хтось вважає це за необхідність, для когось такий крок просто незрозумілий.

Фахівці ж запевняють, що досягнення мети за допомогою введення штрафів психологічно нагадує стосунки між дорослими та дітьми. Однак, страх повинен зробити свою справу. 

«Чим відрізняється особистість зріла від особистості більш такої інфантильної? Власне тим, що вона погоджується на правила гри. Тобто, якщо я вступаю в якусь ситуацію, я можу внутрішньо мати свою точку зору, але якщо правила гри прийняті, я на них погоджуюсь. Тому що я доросла і розумію, що ми повинні домовитись. Тож я вважаю, що наше суспільство достатньо зріле», - пояснює Надія Іванців, психотерапевтиня.

Хоча без винятків не обійдеться, каже жінка. Порушення правил пояснює втомою суспільства від меж, у яких живе впродовж останніх місяців. Для вирішення такої проблеми радить краще владі роз'яснювати, так би мовити, правила гри.

Надія Іванців каже: «Наприклад, для мене, як для людини, я не розумію до кінця ось це розмежування «громадський простір». Чи це означає, що мене можуть оштрафувати будь-де, просто як заманеться, наприклад, якимось місцевим органам. І це складно. Тобто, як на мене, варто би було робити акцент на поінформованість».

Штрафувати за неносіння масок пропонують як простих громадян, так і власників закладів харчування, спортивних центрів, магазинів та громадського транспорту. Єдина відмінність - сума. Та от юристи запевняють, що законопроєкт як такий - не зовсім конституційний.

 «Такі нормативні акти і такі порушення суперечать Конституції України. У зв’язку з тим, що закон говорить: у випадку надзвичайного стану, у випадку пандемії, епідемії, обмежуватися можуть лише хворі особи», - розповідає юрист Нараз Курка.

Практика показує, що у випадку порушників без визначеного діагнозу суд обмежується попередження. Спірним питанням залишаються і штрафи щодо юридичних осіб, каже чоловік.

 «Якщо відвідувачу зробили зауваження, але він відмовився застосовувати маску. Що має зробити юридична особа? Яким чином виставити із залу? Яким чином обмеження таке робити? Це є знову ж таки порушення прав особи, яка зайшла», - пояснює Назар Курка.

Тож в цілому, на думку експертів, головним чинником дотримання маскового режиму  та інших правил на період пандемії залишається свідомість людей. 

А для того, щоб не спокушати львів’ян, міська комісія ТЕБ і НС прийняла рішення щодо обмеження робочих годин ресторанів. 

Галина Слічна, очільниця міського штабу з протидії коронавірусу зазначила:«На рішенні обласної комісії з питань ТЕБ і НС було прийнято рішення про обмеження роботи закладів громадського харчування до 22 години. Аналогічне рішення прийняла й міська комісія. Окрім того вирішили активізувати та посилити роботу моніторингових груп, які створені при районних адміністраціях».

Та уже за одну ніч моніторингові групи зафіксували кілька порушень нововведеного правила, кажуть у мерії.

Заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко каже: «Попередження зроблено 4-ьом закладам громадського харчування. Однак, якщо фікусатимемо порушення роботи даного закладу, які суперечать дозволеним правилам роботи в час карантину, такі заклади будуть закриті».

За останню добу у центрі Львова виявили 4 таких  заклади. Наразі обмежились попередженням.

https://www.youtube.com/watch?v=Tpu-wIqgo5s&t=2s

Авторка: Марічка Драбич

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Читайте також
У Львові представили найбільшу колекцію номерних знаків в Україні
Нове поповнення ретро-колекції: відзначення 2 річниці існування «ретро гаражу» у Львові розпочали з того, що відвідувачам показали 2 спортивні перегонові автівки, що свого часу займали призові місця
Loading...
Load next