У Львові відкрили музей Андрея Шептицького

У Львові відкрили музей Андрея Шептицького
До виставки, присвяченої видатному Митрополиту, увійшло понад 500 експонатів, які роками самостійно збирав директор музею отець Севастьян.Разом із тим, він зазначив: "Всі речі, які Митрополит вживав

До виставки, присвяченої видатному Митрополиту, увійшло понад 500 експонатів, які роками самостійно збирав директор музею отець Севастьян.

Разом із тим, він зазначив: "Всі речі, які Митрополит вживав, є дуже цінні, тому що, як я забирав їх від тих старших людей, монахів, священників, я питав: «Чому ви збирали то, чому ви зберігали?». – «Тому що, він був святий». Тому кожна річ має свою велич і я б сказав, що це вже є реліквія, яка належить Митрополиту Андрею".

На банерах, що висять у музеї, зібрали цікаві факти з життя та діяльністі Андрея Шептицького. Також, в експозиції є і особисті речі, якими колись користувався Митрополит.

Завідувачка виставкового відділу Львівського музею історії релігії Руслана Бобряк пояснила: "Ми бачимо два омофори: один вовняний, а другий шовковий – надзвичайно цікаві експонати, жезл митрополичий, митрополичу мітру. Окрім того, є його пілюзки, пояс василіанський, адже він був монахом-василіанином. Є багато книжок з його екслібрисами. В одній шафі виставлений посуд Митрополита Андрея".

Унікальним є і те, що у стінах музею можна почути оригінальний голос Андрея Шептицького, який записали під час його промови на радіо.

Відвідувачі від побаченого в захваті. Пан Орест зізнається, що не міг дочекатися відкриття музею, адже вважає, що саме постать Митрополита Андрея є найвизначнішою в українській історії 20 століття.

Орест Малиць, директор Львівського музею історії релігії додав: "Дуже гарно продуманий тематико-експозиційний план: періоди життя Митрополита, його духовний шлях, діяльність як духовного провідника нації, так й мецената. Мені цікаво. Я думаю, що люди, які будуть сюди приходити, отримають вичерпну інформацію про те, хто такий був Андрей Шептицький".

Реставрацією приміщення отець Севастьян спочатку займався сам. Втім, місто згодом долучилося і взяло на себе дороговартісні роботи. Та наразі музею належить лише перший поверх, де не поміщаються всі речі з експозиції.

Начальниця управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко повідомила: "Отець Севастьян має ще величезну колекцію і її треба показувати. Також вона була недоступною для людей : для звичайних львів’ян та гостей міста. Тепер можна буде оглянути тільки невеличку частину того, що має отець Севастьян, тому передача другого і третього поверху цього монастирського приміщення дуже важлива".

Під час пандемії відвідування музею буде дещо обмеженим. Тож побачити унікальну експозицію поки що можна лише щонеділі після літургії.

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Читайте також
У львівському історичному музеї відкрили виставку архівних світлин та раритетних фотоапаратів
Від величезних апаратів до сучасних об’єктивів – у львівському історичному музеї відкрили виставку архівних світлин та раритетних фотоапаратів з нагоди ста вісімдесяти річчя першої знимки міста.
«Інтер» знову перевірять через фільми з російськими акторами «Інтер» знову перевірять через фільми з російськими акторами
Телеканал «Інтер» проходитиме перевірку через показ фільмів із забороненими російськими акторами.
У Львові представлені античні експонати зі всього світу
У відділі Львівського історичного музею знову відновила діяльність спеціалізована виставка «Шляхами древніх цивілізацій». Тут представлені майже 500 експонатів.
Loading...
Load next