Новий закон про мобілізацію підтримує третина українців

Новий закон про мобілізацію підтримує третина українців

Серед українців немає вираженого ставлення до нового закону про мобілізацію: 34% його підтримують, 52% – ні.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного в рамках проєкту Mobilise наприкінці травня.

За даними соціологів, респондентів просили висловити згоду чи незгоду з твердженням «Я підтримую новий закон про мобілізацію».

34% респондентів погодилися (скоріше або повністю) з таким твердженням. Водночас 20% скоріше не погодилися, а 32% зовсім не погодилися (і ще 14% не відповіли на запитання), – йдеться у повідомленні.

У КМІС підкреслили, що незгода з твердженням не є тотожною тому, що люди виступають проти (і тим більше не є свідченням ставлення до потреби самої мобілізації чи потреби давати відсіч ворогу).

Безумовно, частина з тих, хто не згоден, є саме противниками. Водночас ще частина може не погоджуватися лише з окремими складовими закону або мати стримане, нейтральне ставлення, – зазначили у КМІС.

КМІС з 2019 року співпрацює з Ольгою Онух (Olga Onuch), професором порівняльної та української політики Манчестерського університету, та її колегами в рамках проєкту Mobilise. У рамках опитування збираються дані про ставлення громадян до протестів, міграції, політичної участі та соціально-політичних факторів. Цей проєкт охоплює чотири країни: Україну, Польщу, Аргентину та Марокко.

В Україні опитування було проведене протягом 26 травня – 1 червня. Методом телефонних інтерв’ю були опитані 2011 дорослих мешканців підконтрольних уряду України територій.

Нагадаємо, Напад росії на Україну: Протягом поточної доби відбулося 79 бойових зіткнень

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Більше половини громадян України не знають дати аварії на ЧАЕС, - опитування Більше половини громадян України не знають дати аварії на ЧАЕС, - опитування
Майже половина українського населення (48%) не знає точної дати аварії на Чорнобильській атомній станції, зокрема більше третини (31%) не змогли пригадати навіть рік коли трапилась аварія.
Скільки українців планують йти до церкви на Великдень: опитування Скільки українців планують йти до церкви на Великдень: опитування
Святкувати Великдень планують 92% українців, однак не святкуватимуть це християнське свято лише 6% жителів України.
63% українців підтримують запровадження локдауну
34% опитаних вважають навпаки. Загалом опитали 2 500 респондентів.
Loading...
Load next