У Львові відкрили Музей міста

У Львові відкрили Музей міста
У 18-19 столітті підземелля старої ратуші слугувало складським приміщенням, у часи Другої світової тут було бомбосховище, потім ці підвали пустували.

У 18-19 столітті підземелля старої ратуші слугувало складським приміщенням, у часи Другої світової тут було бомбосховище, потім ці підвали пустували. Були ідеї, щоб проводити тут екскурсії, а потім вирішили, що місту потрібен музей. Тож в приміщенні, площею близько 600 кв.м., влаштували ремонт. Нині відремонтоване підземелля відкрили для громадськості. Зазначимо, що музей міста, або, як його називають, «мумі» буде нетиповим музеєм у звичному розумінні.

"Його відкрили з метою показати, що таке місто як феномен, як урбаністичний простір свободи, де люди його творили", - зазначає Зеновій Мазурик, віцепрезидент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв.

У день відкриття людей зібралося чимало, втім нічого, окрім білих стін поки що ви тут не побачите. Бо ж працюватиме музей у форматі простору змінних виставок. Іншими словами, це місце стане майданчиком, який допоможе митцям показувати загалу свої проекти, що стосуються Львова.

"Цей музей не має постійної експозиції та великих фондів. Річ у тому, що музеї нашого міста мають великі колекції. Він орієнтований на локальну спільноту, тож ми сподіваємось, що саме місцеві мешканці будуть наповнювати його своїми предметами, фотографіями та історіями", - пояснює його керівниця Тетяна Бей.

Таким чином, музей міста – це простір комунікації з мешканцями. Зараз тут працюють над концепцією першої виставки, якою хочуть розповісти про те, як дитина пізнає своє місто. Тому працівники музею звертаються до усіх львів’ян, щоб ті поділилися з ними предметами або спогадами з цього періоду життя.

"Виставки, які тут плануються - дисциплінарні, а не мистецькі, адже він про історичні, антропологічні сфери", - додає Тетяна Бей.

Також родзинкою музею є музичний супровід. Спеціально для цього простору створили звукову інсталяцію, яка складається із 6 різних записів, які збирали із середмістя. Одним із таких є звук руху львівського транспорту.

"Звук – це є те, на що ми дуже часто не звертаємо увагу у щоденному житті, хоча вони є дуже важливі для нашого сприйняття простору. Наприклад, у середньому залі можна чути коників-стрибунців, а насправді це відфільтровані записи двигунів машин і шуму машин", - розповідає композитор, автор звукової інсталяції Остап Мануляк.

Нагадаємо, що на офіційне відкриття музею чекали близько 2 років, увесь цей час тут тривали ремонтні роботи. З міського бюджету на це виділили близько 10 мільйонів, з яких майже третину скерували на облаштування вентиляційної системи та інших інженерних мереж.

"Дуже багато часу зайняло погодження, оскільки це пам’ятка національного значення. Ми постаралися максимально зберегти цей простір в такому вигляді, як отримали його. Це центральна будівля Львова, тому нам важливо, щоб тут було статусно", - повідомила організаторка громадських заходів Музею міста Олександра Провозін.

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Loading...
Load next