Збиття Boeing МН17 на Донбасі: вперше свідчення очевидців авіакатастрофи озвучили в суді Нідерландів

Збиття Boeing МН17 на Донбасі: вперше свідчення очевидців авіакатастрофи озвучили в суді Нідерландів
На засіданні суду у справі про катастрофу малазійського Boeing MH17 вперше озвучили свідчення свідків щодо запуску ракети з установки "Бук", яка за версією слідства й збила літак.

У суді Нідерландів у справі про катастрофу Boeing-777 рейсу МН17 авіакомпанії "Малайзійські авіалінії" вперше були озвучені показання свідків, які підтвердили версію слідства. Зокрема слідство вважає, що саме пуск російської ракети зенітно-ракетного комплексу "Бук" вбік літака, що перебував у небі в той момент спричинив масштабну авіакатастрофу, внаслідок якої загинуло  283 пасажири та 15 членів екіпажу

Про деталі засідання суду у Нідерландах, яке відбулось сьогодні, 8 червня, повідомляє російська служба BBC.

Відомо, що свідчення щодо збиття Boeing-777 надали восьмеро осіб, які розповіли представникам Міжнародної слідчої групи (JIT) і слідчому судді, що бачили та чули політ ракети в небі неподалік міста Сніжного, з якого й була запущена смертоносна ракета. Зокрема троє свідків стверджують, що були в районі місця пуску ракети й бачили все на власні очі. Загалом свідчення щодо авіакатастрофи надали 20 свідків, які бачили в небі слід від запуску ракети. Ще 12 чули гуркіт або вибух, який був перед цим слідом.

Особливу увагу в суді приділили показаннями свідка, позначеного як Х48. Він повідомив, що 17 липня 2014 року, незадовго до катастрофи "Боїнга" (в районі 16:20 за місцевим часом), він перебував на блок-посту біля села Первомайське. Він побачив як повз проїжджає військова машина з зеленими ракетами, яка потім поїхала в бік сільськогосподарського поля і зникла за деревами, - йдеться у повідомленні.

Зазначимо також, що під час сьогоднішнього засідання суду щодо MH17 показали фото уламків ракети, яка ймовірно збила Boeing-777. Чотири уламки ракети були знайдені свідком у справі про катастрофу MH17. За словами судді, після дослідження уламків і фрагментів, експерти прийшли до висновку, що літак збили саме ракетою 9М38М1 з ЗРК "Бук".

Про це в Twitter повідомив засновник порталу Bellingcat Елліот Хіггінс.

На суді щодо MH17 в даний час демонструють частини ракети "Бук", знайдені на уламках літака... Суддя описує всі докази, що свідчать про те, що знайдені уламки відповідають ракеті "Бук" 9М38М1, яку привіз (з Росії, - ред.) конвой 53-ї бригади, - зазначив Хіггінс у своєму твіті.

Нагадаємо, що 17 липня 2014 року пасажирський літак МН17 виконував рейс з Амстердама в Куала-Лумпур і був збитий над територією Донбасу. 

Згодом, у 2018 році Міжнародна експертна група дійшла до висновку, що зенітно-ракетний комплексу "Бук", із якого збили малазійський літак, належав 53-й військовій бригаді протиповітряної оборони Росії, базованій у місті Курськ. 

Читайте також
У Нідерландах розпочалось друге засідання у справі про збиття боїнга МН17 на Донбасі У Нідерландах розпочалось друге засідання у справі про збиття боїнга МН17 на Донбасі
У судовому комплексі поблизу Амстердама розпочалось слухання у справі збитого малазійського літака.
Справа збитого МН17 над Донбасом: нідерландські слідчі готові приїхати в Україну Справа збитого МН17 над Донбасом: нідерландські слідчі готові приїхати в Україну
Група нідерландських прокурорів та слідчих готові приїхати в Україну для напрацювання кроків у справі збитого малазійського Боїнга МН17.
Росія планує видати до кінця року жителям ОРДЛО мільйон своїх паспортів Росія планує видати до кінця року жителям ОРДЛО мільйон своїх паспортів
Вже до кінця 2021 року Російська Федерація планує видати свої паспорти майже 1 мільйону жителів Донбасу. Цим самим люди які отримають російські паспорти стануть громадянами РФ.
Loading...
Load next