Криголам з Британії: Україна придбає судно для полярників за 5 мільйонів доларів (фото)

Криголам з Британії: Україна придбає судно для полярників за 5 мільйонів доларів (фото)
Уряд України виділив кошти на придбання криголаму для антарктичних експедицій та українських полярників.

У світі близько 30 країн мають цілорічні станції в Антарктиді та Україна є серед них, проте ще з 2001 року вона немає власного судна для подібних досліджень. Саме тому Кабінет Міністрів прийняв рішення його придбати. Так уряд виділив 5 мільйонів доларів на закупівлю наукового корабля-криголама для потреб Української антарктичної експедиції й полярників, повідомляє пресслужба Міносвіти.

Саме завдяки океанографічному криголаму українські вчені зможуть досліджувати океан, співпрацювати у цій галузі з іншими країнами, а у перспективі працювати не тільки в Антарктиді, а й в Арктиці.

Власне судно також допоможе розв’язати логістичні проблеми на станції "Академік Вернадський", дістатися якої можна лише морським шляхом і тільки в короткий період антарктичного літа, коли океан навколо не скутий кригою. Для доставляння річних і сезонних експедицій, вантажів Україна поки що змушена щороку фрахтувати іноземні судна, - йдеться у повідомленні МОН.

Проте, рішення уряду ще має затвердити комітет Верховної Ради з питань бюджету, а вже тоді, зазначається, що можна буде придбати криголам. Зокрема, Україна також повинна профінансувати доставку судна та наукове дооснащення.

Зауважимо, що "наявність власного судна також допоможе розв’язати логістичні проблеми на станції "Академік Вернадський", дістатися якої можна лише морським шляхом і тільки в короткий період антарктичного літа, коли океан навколо не скутий кригою".

Відомо, що Британія згодна продати криголам "Джеймса Кларка Росса" за п'ять мільйонів доларів.

Читайте також
Україна придбала легендарний британський криголам James Clark Ross (відео) Україна придбала легендарний британський криголам James Clark Ross (відео)
Раніше український уряд виділив 5 мільйонів доларів на закупівлю наукового корабля-криголама для потреб Української антарктичної експедиції й полярників.
В Україну повернулись українські полярники 25-ї антарктичної експедиції В Україну повернулись українські полярники 25-ї антарктичної експедиції
Після року роботи на антарктичні станції "Академік Вернадський" в Україну повернулись полярники 25-ї антарктичної експедиції.
Українська експедиція прибула в Антарктиду на станцію "Академік Вернадський" Українська експедиція прибула в Антарктиду на станцію "Академік Вернадський"
На станцію "Академік Вернадський" прибула 26-а антарктична експедиція. Зокрема у експедиції 12 учасників: семеро науковців, лікар, кухар, дизеліст, системний механік та сисадмін.
Loading...
Load next