Україна придбала легендарний британський криголам James Clark Ross (відео)

Україна придбала легендарний британський криголам James Clark Ross (відео)
Раніше український уряд виділив 5 мільйонів доларів на закупівлю наукового корабля-криголама для потреб Української антарктичної експедиції й полярників.

Напередодні Дня Незалежності Україна придбала легендарний британський криголам James Clark Ross, завдяки якому українські полярники зможуть займатись океанографічними дослідженням та вивчатимуть зміни клімату. Про це повідомляють пресслужби посольства Британії та Національного антарктичного наукового центру України (НАНЦ).

Зокрема, останні 20 років в України не було власного криголаму для антарктичних досліджень, що значно обмежувало роботу полярників. Також з цим судном Україна має амбіції проводити масштабні дослідження Південного океану і, за можливості, з часом розпочати дослідження в Арктиці.

А ще для нас цей криголам має цінність як символ, адже саме він привіз першу українську антарктичну експедицію на колишню британську станцію "Фарадей" – зараз нашу "Академік Вернадський" – 1996 року, - повідомив директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

Відомо, що Велика Британія й Україна домовилися про продаж "Джеймс Кларк Росс" за п’ять мільйонів доларів.

Наразі ж судно базується у Данії, однак вже після переоформлення всіх потрібних документів корабель прибуде до України. Планується, що криголам прибуде до Одеси на початку осені цього року. 

Це вже другий приклад, коли британський дослідницький актив передається українським колегам-науковцям. Перший - це передача у 1996 році станції “Фарадей”, яка тепер відома як станція “Академік Вернадський”, - наголосили у британському посольстві.

Нагадаємо, що у світі близько 30 країн мають цілорічні станції в Антарктиді та Україна є серед них, проте ще з 2001 року вона немає власного судна для подібних досліджень. Саме тому Кабінет Міністрів прийняв рішення його придбати.

Завдяки океанографічному криголаму українські вчені зможуть досліджувати океан, співпрацювати у цій галузі з іншими країнами, а у перспективі працювати не тільки в Антарктиді, а й в Арктиці.

 

Читайте також
Криголам з Британії: Україна придбає судно для полярників за 5 мільйонів доларів (фото) Криголам з Британії: Україна придбає судно для полярників за 5 мільйонів доларів (фото)
Уряд України виділив кошти на придбання криголаму для антарктичних експедицій та українських полярників.
Через глобальне потепління: поблизу станції "Академік Вернадський" в Антарктиді зібрались тисячі пінгвінів (фото) Через глобальне потепління: поблизу станції "Академік Вернадський" в Антарктиді зібрались тисячі пінгвінів (фото)
Українські полярники, які працюють на антарктичній станції "Академік Вернадський" помітили велике скупчення пінгвінів - за 20 кілометрів від станції відпочивають сотні та тисячі особин.
Кабмін затвердив проєкт Держбюджету-2022:  основні показники Кабмін затвердив проєкт Держбюджету-2022: основні показники
Кабінет Міністрів 15 вересня на засіданні схвалив проєкт держбюджету на 2022 рік. Його пріоритети - охорона здоров'я, освіта, інфраструктура, цифровізація, безпека та оборона.
Loading...
Load next