Сенцов не буде знімати кіно до зміни влади в Україні

Сенцов не буде знімати кіно до зміни влади в Україні
Причиною такого рішення став недопуск його нового проекту «Кай» до наступного пітчингу Держкіно.

Колишній в'язень Кремля Олег Сенцов переконаний, що через його громадянську й політичну позицію глава Офісу президента України Андрій Єрмак організував недопуск його нового Сенцова до конкурсу на держфінансування. 

Все що я хотів, це чесно знімати кіно, але я більше не зможу це робити. Принаймні в Україні, та принаймні за цієї влади, - заявив 14 липня Олег Сенцов.

За його словами, причиною цьому стало рішення Держкіно, яке не допустило до наступного етапу пітчингу його драму про сімейні стосунки «Кай».

Мій наступний проект під назвою «Кай», драма про сімейні стосунки, яку ми подали на держфінансування не був навіть допущеним до наступного пітчингу Держкіно. Офіційна причина - низькі оцінки експертів. Я завжди був проти кумівства та отримання будь-яких преференцій через те, що хтось колись сидів у російський в’язниці.

І хоча я усі роки ув’язнення постійно чув, як люди очікують, коли я вийду на волю та почну знімати своє кіно, після звільнення завжди казав, що хочу працювати на рівні з усіма іншими. Але коли тебе усувають з конкурсу не через слабкий сценарій, а через твою громадську позицію та політичнї погляди, це немає жодного відношення до чесного творчого відбіру кращих, - повідомив Сенцов.

Режисер наголосив на тому, що не може знайти інформацію про експертів Держкіно. Причиною відмови, за його словами, стала його суспільно-політична позиція.

Ноунейм експерти, прізвища яких навіть не вказують ані в їх висновках, ані на сайті Держікіно, поставили моєму проекту заздалегідь низкі оцінки за вказівкою Голови Офісу Президента. Дрібна помста дрібних людей. Як мені повідомили неофіційно – це реакція на мою критику влади, підтримку активістів, які переслідуються  та відсутність очікуваного рівня пошановування, а простіше кажучи – відмові лизати дупи. Це спроба вказати місце, запевнив Сенцов.

Режисер стверджує,  що своєї позиції не змінить.

Я ніколи нікого не боявся, і вас не буду. Я ніколи не мовчав, коли коїться несправедливість – і зараз не буду, - сказав він.

Нагадаємо, що 11 травня 2014 року російські силовики РФ викрали Олега Сенцова в Криму. Його звинувачували у підготовці терактів на півострові. У серпні 2015 року російський суд засудив режисера до двадцяти років суворого режиму.

У травні 2018 року Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії.

Та, 7 вересня 2019 року разом зі ще тридцяти чотирма українцями-політв’язнями Олег Сенцов повернувся з російського ув’язнення на Батьківщину.

 

Читайте також
Одеський кінофестиваль: гран-прі отримала стрічка "Стоп-Земля" (відео) Одеський кінофестиваль: гран-прі отримала стрічка "Стоп-Земля" (відео)
Журі 12-го Одеського міжнародного кінофестивалю визначило цьогорічних переможців конкурсу.
Netflix придбав фільм "Носоріг" Олега Сенцова: початок онлайн прокату планується весною Netflix придбав фільм "Носоріг" Олега Сенцова: початок онлайн прокату планується весною
Українську сторону виробництва представляють продюсер Денис Іванов («Артхаус Трафік») та Олег Сенцов («Край Кінема»).
«Інтер» знову перевірять через фільми з російськими акторами «Інтер» знову перевірять через фільми з російськими акторами
Телеканал «Інтер» проходитиме перевірку через показ фільмів із забороненими російськими акторами.
Loading...
Load next