Андрій Шевченко покинув збірну України: Маркевич може зайняти посаду головного тренера (відео)

Андрій Шевченко покинув збірну України: Маркевич може зайняти посаду головного тренера (відео)
Збірна України з футболу, яку понад п’ять років очолював Андрій Шевченко повернула Україні справжній інтерес до футболу: такого єднання навколо національної збірної серед українських вболівальників не було вже дуже давно. Проте, яскраві виступи збірної України на цьогорічному чемпіонаті Європи з футболу, завершилися не менш яскравою та водночас несподіваною відставкою головного тренера Андрія Шевченка.

Доволі часто у світовому футболі трапляється ситуація коли топ-гравець своєї країни після завершення карʼєри стає однією з ключових фігур у футбольній системі. Так трапилось і з Андрієм Шевченком, який став першим українцем, якому вдалось виграти Лігу Чемпіонів і який досі продовжує залишатися одним з найкращих українських футболістів в історії. 

Так, п’ять років легендарний футболіст, який прийшов у збірну одразу після невдалого виступу команди на Євро-2016 на чолі із Михайлом Фоменком, очолював національну збірну України й зміг вперше в історії вивести національну команду у чвертьфіналу Євро-2020, який став окремою яскравою сторінкою українського футболу. Зокрема, навіть попри прикрий результат у матчі з англійцями, вболівальники української збірної дякували нашим футболістам та Шевченку за гру й перший в історії нашої збірної квиток у чвертьфінал цього турніру. Окрім цього, під керівництвом Шевченка українська збірна зіграла 52 матчі і здобула 25 перемог.

ЗВІЛЬНЕННЯ ПІСЛЯ П’ЯТИ РОКІВ У ЗБІРНІЙ УКРАЇНИ

Однак, попри це ще в липня цього року Шевченко казав, що після п'яти років у збірній, він не проти спробувати свої сили у клубі та не відкидав думки про звільнення із посади головного тренера збірної України.

Так, вже на початку серпня Шевченко повідомив у соцмережах, що його контракт з УАФ закінчився й він все ж таки залишає посаду головного тренера збірної України.

 

Відбір на Чемпіонат світу-2022 вже стартував, і міняти тренерський штаб під час відбіркового циклу було надзвичайно болісно для української команди. Так рішення ексфутболіста, стало неабияким здивуванням не лише для українських вболівальників, але і для Української асоціації футболу, оскільки в перший день закінчення Шевченкового контракту вони не змогли прокоментувати причини звільнення головного тренера. Так, тренерський штаб та й сам Андрій Шевченко завершили свою роботу з національною збірною на несподіваній ноті, увійшовши в число 8 найсильніших команд Європи за підсумками нещодавно завершеного Євро-2020 в якому перемогла національна збірна Італії. 

Згодом, все ж таки резонансну заяву Шевченка УАФ довелось прокоментувати, аби внести певну ясність у ситуацію й пояснити про причини такого рішення Шевченка.

Я безмежно вдячний Андрію Шевченку і його тренерському штабу, що протягом п’яти років працювали у збірній України! Поважаю їхнє рішення розвивати свою кар’єру на клубному рівні. І при цьому дякую за всі ті емоції, які всі ми пережили за цей період під час матчів збірної України, - повідомив президент Федерації футболу України Андрій Павелко на своїй сторінці у Facebook.

Окрім цього Павелко зазначив, що “грою збірної України під керівництвом Андрія Шевченка захоплювалися не лише в Україні, а й в усьому світі! Упевнений, у пам’яті вболівальників серед інших яскравих матчів назавжди залишаться домашні виграші в Сербії та Португалії, тактично бездоганна перемога над Іспанією”.

Андрій Павелко

Зокрема, підсумкове місце у вісімці найсильніших команд континенту, яке виборола Україна на Євро було тим про, що УАФ могло лише мріяли, коли Андрій Шевченко у 2016 році розпочинав свою роботу на чолі національної команди. Павелко також підтвердив плани Шевченка, щодо роботи у клубі: “Не виключаю, що набувши досвіду роботи в клубі, Андрій Шевченко зможе повернутися на посаду головного тренера збірної України”.

ПОСВАРИВСЯ ІЗ СВОЇМ КУМОМ

Після офіційної заяви Шевченка про звільнення з посади головного тренера українські ЗМІ почали шукати причини такого рішення. Однією із таких чуток стало те, що тренер та УАФ не змогли домовитися про зарплату, оскільки нещодавно президент Федерації футболу України Андрій Павелко заявив, що теперішня збірна найдорожча в історії України: “І ви розумієте чому, дивлячись на тренерський штаб”.

Так, як раніше повідомляло ПравдаТУТ NEWS основними причини чому Шевченко прийняв відповідне рішення, попри опцію продовження контракту до кінця 2022 року стало:

  • УАФ хотіла урізати зарплату тренерському штабу збірної в два рази;
  • У Шевченка зіпсувалися стосунки з главою УАФ Андрієм Павелком, який є його кумом;
  • Шевченку не сподобалося, що УАФ без його відома підписала попередній контракт з Сергієм Ребровим;
  • не виплатили повністю преміальні за “Євро-2020”.

Однак, все ж таки основною причиною відходу тренера називають його бажання спробувати себе як клубного тренера про, що він сам, і також Павелко неодноразово повідомляли. Та наразі, як стало відомо,  Шевченко не перебуває в переговорному процесі з жодним з європейських клубів, однак ймовірно ексфутболіст обрав тактику очікування - після старту турнірів і у разі виходу будь-якого європейського клубу на ринок вільних агентів на тренерському містку, Андрій Шевченко буде вважатися найкращим та найдосвідченішим варіантом за якого “боротимуться” провідні клуби Європи.

ХТО ЗАМІНИТЬ ШЕВЧЕНКА НА ТРЕНЕРСЬКОМУ МІСТКУ

Після несподіваного звільнення Андрія Шевченка перед мільйонами фанатів постало єдине запитання: хто очолить збірну після Андрія Шевченка? Згодом в УАФ розпочати пошуки нового тренера для "синьо-жовтої" команди. На крісло, що залишилося вакантним після несподіваного відходу Андрія Шевченка, є відразу кілька претендентів, так одним з головних із них є  Маркевич, Михайличенко та Ребров, який раніше очолив клуб в Арабських Еміратах, і за даними ЗМІ -  вже веде перемовини про розірвання контракту, аби очолити збірну України. Однак, наразі офіційного підтвердження цій інформації не було.

Я думаю, що будуть якісь близькі варіанти, про які вже пишуть у ЗМІ – Маркевич, Михайличенко, Протасов чи Дем'яненко. Залишається пів року циклу і я не знаю тренера, який готовий підірватися на цю роботу. Ясно, що кандидатура оптимальна – це Ребров, але він кілька місяців тому підписав контракт із іншим клубом. Можливо, чекатимуть, коли він зможе прийти. Але тоді потрібен тренер, який буде згодний працювати лише пів року, а потім піти. Бути таким умовно – виконувачем обов’язків, - повідомив ведучий “ТаТоТаке” Андрій Сеньків.

Ще один кандидат на тренерське крісло у збірній після Шевченка - це 70-річний Мирон Маркевич, який зараз є головою комітету збірних УАФ. В минулому - тренер багатьох клубів української Прем'єр-ліги. Ходять чутки, що раніше він погодився на роботу в УАФ лише тому, що йому пообіцяли роботу в збірній після того, як піде Шевченко: “Маркевич – це справжнісінька кандидатура. У нас кандидатур "навалом", питання чи хоче хтось очолювати збірну. Скрипник теж чудова кандидатура, він комунікабельний, як і Маркевич”, - наголосив футбольний експерт Віктор Леоненко.

Мирон Маркевич

Однак, Динамо Киев Inside стверджує, що членам Виконкому УАФ негласно запропоновано підтримати кандидатуру Маркевича на посаду головного тренера збірної. Проте, є один нюанс – Маркевич хоче повноцінний трирічний контракт, а УАФ нібито готує пропозицію щодо посади виконувача обов'язків й пропонує йому працювати з гравцями збірної лише до кінця нинішнього року - тобто до кінця відбору на ЧС-2022.

Проте, якщо ж керівнику УАФ все ж таки не вдасться переконати главу Комітету збірних, є і запасний варіант - Олексій Михайличенко, який готовий очолити національну збірну на умовах керівництва федерації на які не погоджується Мирон Маркевич. Зокрема, в УАФ не виключають і можливості співпраці із Віктором Скрипником, який наразі очолює "Зорю", але контракт із луганською командою у нього закінчується наприкінці сезону 2021/2022. Окрім того, деякі з членів виконкому УАФ - з ближнього оточення Павелка - виступають за запрошення іноземного фахівця. Однак вони наразі знаходять в явній меншості.

Зокрема, вже у понеділок, 9 серпня, збірна України з футболу отримає новий тренерський штаб, який готуватиме команду до поєдинків відбору Чемпіонату світу-2022.

У нас немає фінансових питань і проблем з жодним із кандидатів, так само як ні з ким і з колишнього штабу збірної. Можу запевнити, що для тренерського штабу, який очолить збірну України, ніколи не буде питання фінансів стояти на першому місці, - заявив президент УАФ Павелко.

Зауважимо, що незважаючи на те хто б не очолив збірну України після відставки Шевченка - у нового тренера буде багато клопіткої роботи аби вивести команду у фінальну частину Чемпіонату світу та розкрити справжній потенціал українських футболістів, чимало частина з яких показала хороші результати під час Євро-2020. Так, збірну України чекає непростий період, нехай це і було передбачувано: після білої смуги, завжди йде чорна. Однак, і вона колись також закінчується.

Христина Кремсаpravdatutnews.com

Читайте також
Павелко шукає заміну Шевченку: Сергій Ребров може очолити збірну України з футболу Павелко шукає заміну Шевченку: Сергій Ребров може очолити збірну України з футболу
Призначенню Реброва на посаду головного тренера збірної України перешкоджає його чинний контракт з еміратським "Аль-Айном".
"Ребров буде тренером збірної України, а я йду з УАФ" - Маркевич "Ребров буде тренером збірної України, а я йду з УАФ" - Маркевич
Маркевич знову хоче працювати тренером, тому йде з УАФ. Нового тренера національної збірної України призначать вже 9 серпня.
"Кожна гра – фінальна": наставник збірної України прокоментував своє призначення (відео) "Кожна гра – фінальна": наставник збірної України прокоментував своє призначення (відео)
Петраков вперше прокоментував своє призначення. Він наголосив, що наступні 5 поєдинків будуть наче фінальні.
Loading...
Load next