Знецінення Тризуба: чому великий герб є сумнівною перспективою (відео)

Знецінення Тризуба: чому великий герб є сумнівною перспективою (відео)
Вчора, 24 липня, на позачерговому засіданні парламенту Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт про великий Державний герб України. Це питання не одноразово викликало шквал критики та обурення в українців. Оскільки, новий державний символ геть не властивий країні.

На позачерговому засіданні парламенту у залі Ради зареєструвалися понад 270 народних депутатів. З них 257 проголосували за, 11 ㅡ проти, а також 4 утрималися.

Законопроєкт про великий Державний Герб на розгляд Верховної Ради 29 червня подав президент Володимир Зеленський. А у вересні минулого року Кабмін оголосив проведення конкурсу на найкращий ескіз великого Державного герба. Тоді перемогу отримала робота Олексія Кохана, який є співавтором і малого герба України.

У оприлюдненому проєкті закону про великий Державний герб України можна побачити його схематичне зображення. І це не той великий герб, який було визнано у минулорічному конкурсі.

Опубліковане зображення є одним із багатьох варіантів  розробки колективу під керівництвом Олександра Івахненка ще у 1993 році. Інший його варіант пропонувався до затвердження  законопроєктом 2001 року, проте отримав шквал критики з боку фахівців-геральдистів.

У третьому конкурсі 2007-2008 років, перемогло майже те саме зображення, варіант із галицьким левом та гербом запорізького козацтву було затверджено. На той час для остаточного прийняття законпроєкту забракло голосів у Верховній Раді.

Четвертий конкурс, який відбувся восени минулого року назвав переможцем Олексія Кохана. Це зображення зазнало чималої критики. А результат конкурсу - проігнорований президентом.

Переможна робота Олексія Кохана.

Тризуб України, який формально є "малим гербом", має цілком цікаве та історичне минуле. Адже саме його карбували на монетах за часів Святого Володимира. На сьогодні в Україні та світі він сприймається як повноцінний державний герб нашої країни. До того ж, більшість країн світу мають по одному гербу - не великий, не малий, лише один герб.

Довершеність українського Тризуба

Навіть попри своє стародавнє походження Тризуб є повністю довершений та збалансований. Адже він ідеально вписується в мінімалістичну естетику ХХІ століття. Головний український символ є досить простим у відтворенні і водночас, надзвичайно впізнаваним.

Цікаво, що не так все й багато країн можуть похвалитися своїми гербами. Варто виокремити Японію та Швейцарію, символи яких теж мають досконалу лаконічну графіку.

Герб Швейцарії.

Великий герб властивий імперіям та федераціям

Будь-які спроби "довершити" Тризуб, додавши до нього як більше символів є кричущим несмаком і абсурдом. Такі дії - заміни оригінального та справжнього герба на штучний, властиві імперіям та федераціям. Оскільки, так вони відображали склад цих країн. Тобто, Україні, унітарній республіці, великий герб геть не потрібний.

Великий герб – ідея комуністів

Ідея щодо великого герба не є новою. У 1996 році рішення про те, що в України має бути ще й великий герб України закріпили Конституцією. Відповідне рішення з’явилося завдяки наполяганням комуністів, які намагалися применшити значення справжнього герба України – Тризуба. Натомість вони пропонували зробити державним гербом якусь совкову карикатуру з серпами, молотами, колосками, або хоча б козака з мушкетом. Та ніяк не націоналістичний Тризуб, який вперше з'явився у Х столітті, за часів Володимира Великого, а потім використовувала УНР на початку ХХ століття.

Тоді, затвердження малого герба було компромісом, необхідним для нормального функціонування держави. Проте, втілювати цю ідеї на тридцять першому році незалежності є просто абсурдно.

Закони геральдики

Різні варіації малюнку великого герба програли на всіх державних конкурсах. Знавці геральдики розкритикували запропоноване зображення великого герба України. Для цього у них було декілька підстав. По-перше, наявність корони на малюнку. Звісно, що на гербах окремих республік можуть бути ці символи, але це стосується переважно випадків спадкування таких гербів державами, які не так давно були монархіями. По-друге, виникають питання до фігур лева та козака. Адже чому зображені саме вони й навіщо на гербі калина з колосками?

Після впровадження великого герба, Україна може відразу впасти з елітної вищої ліги держав з найдосконалішими гербами на найнижчий рівень. Та опинися на одному рівні з африканськими диктатурами, які полюбляють такі "всеосяжні" герби.

Великий герб може замінити Тризуб

Влада переконує, що Тризуб буде використовуватися і надалі, а великий герб призначений лише для якихось виняткових випадків. Проте, насправді це не так, у президентському законопроєкті вказано, що великий герб має відтворюватися на офіційних символах президента, печатках і будівлях Верховної Ради, Уряду, Верховного і Конституційного Суду, резиденції Президента, у залі засідань парламенту.

Також, за рішенням Нацбанку, саме "великий герб" друкуватиметься на грошах замість Тризуба.

Державні символи мають об’єднувати українців

Тризуб об’єднує український народ у часі та просторі. Починаючи від Київської Русі до часів, коли Україні офіційно вдалося відновити свою незалежність у 1991 році. Тризубу вдалося об’єднати різні покоління українців. Він є символом тяглості державницької традиції.

Великий герб ще не започаткували, але він вже викликав масу обурення та критики від громадян. Перш за все, державна символіка повинна об’єднувати народ, а не підштовхувати його до різних чвар та непорозумінь.

Відповідним рішенням Верховної Ради нардепи знівелюють Тризуб. Це прагнули раніше зробити прихильники Росії – комуністи, закладаючи норму про великий герб у Конституцію.

Так, великий герб передбачено Конституцією України, і пояснення щодо негайного вирішення цього питання є не надто переконливим. Оскільки, у Конституції є чимало досі не реалізованих норм, реалізації яких українці чекають не менше.

Великий герб точно не є нагальним питанням, яке мають вирішити саме у 2021 році. Без нього Україна може жити спокійно, як це було досі.

Комуністів вже давно немає у парламенті, а подарований історією Тризуб виконує свої функції, нікому не заважаючи. Проте, раптом президент пропонує невідкладно ухвалити закон про великий герб, до того ж, до 30-річчя Незалежності. Витягувати цю ідею з небуття та втілювати її зараз – неприпустимо.

Відео "Радіо Свобода". 

Дарина Жданович - pravdatutnews.

Читайте також
Великому Державному Гербу України бути: Верховна Рада підтримала законопроєкт Великому Державному Гербу України бути: Верховна Рада підтримала законопроєкт
Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроєкт "Про великий Державний Герб України".
Зеленський скликає позачергову сесію Ради для затвердження Великого герба України Зеленський скликає позачергову сесію Ради для затвердження Великого герба України
Президент попросив спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова скликати позачергове засідання парламенту для затвердження Великого герба України.
Врахували гендер: Верховна Рада підтримала перейменування Дня захисника України Врахували гендер: Верховна Рада підтримала перейменування Дня захисника України
Нардепи перейменували державне свято "День захисника України", яке відзначають 14 жовтня з 2014 року на "День захисників і захисниць України".
Loading...
Load next