Олімпійські зустрічі 2020: гімнастка Погранична про Токіо та плани на майбутнє (відео)

Олімпійські зустрічі 2020: гімнастка Погранична про Токіо та плани на майбутнє (відео)
Христина Погранична - українська гімнастка, фіналістка Олімпійських Ігор у Токіо, срібна призерка ІІІ-х літніх Юнацьких Олімпійських ігор у Буенос-Айресі, абсолютна чемпіонка XVII Всесвітньої літньої Гімназіади 2018-го, чемпіонка України серед юніорів з художньої гімнастики 2017 і 2018 років. Спортсменка поділилася своїми враженнями від Олімпіади-2020. Розповіла про травми, прикрі інциденти під час змагань та мотивацію під час складних моментів.

18-річна спортсменка Христина Погранична є першою львів’янкою, яка отримала ліцензію в індивідуальних видах з художньої гімнастики на Олімпійські Ігри у Токіо, де вона посіла 9 місце.

Виступ на Олімпіаді

Христина розповіла, що пройшла досить великий та складний шлях до цієї Олімпіади разом зі своїм тренером та батьками. Спортсменка пригадує, що коли тільки почала займатися художньою гімнастикою, то взагалі не думала про такі великі старти.

Це була моя мрія, як і багатьох спортсменів. Класно, що вдалося добре виступити. Думаю, що зробила все, що могла. Дуже мотивувала підтримка вболівальників, вона відчувалася постійно, - говорить гімнастка.

У кваліфікації особистого багатоборства Пограничній вдалося зачепитися за десяте місце, оскільки вона припустилася помилки в останній вправі зі стрічкою. Найкраще їй вдалися обруч і булави, в яких вона показала п'ятий (24.6) і шостий (25.7) результати серед усіх учасниць.

За її словами, виступ у кваліфікації, де вона припустилася помилки пов'язаний з тим, що гімнастка 12 годин перебувала в залі, очікуючи свого виходу на килим.

Складно було зібратися, але добре, що у фіналі все виправила і зробила свій максимум, - наголосила спортсменка.

Перебування в Олімпійському селищі

За 6 днів до початку Олімпіади-2020 Христина прилетіла в Токіо. У неї було по 2 тренування на день, яке тривало до 3 годин. Потім вона їхала в Олімпійське селище, де відпочивала 2-3 години та знову відправлялася на тренування.

У нас було по два тренування в день, до трьох годин тривало тренування. Їхали в олімпійське містечко, там була перерва 2-3 години, потім знову їхали на тренування, - розповіла Погранична.

Погранична зізнається, що найскладнішою для неї була підготовка, оскільки кожен раз вона намагалася викладатися на максимум. Проте, більше уваги приділяла все ж таки моральній підготовці

Готуєш себе морально, тому що фізично зазвичай всі готові. Найголовніше – психологічно себе налаштувати. Треба вміти ці переживання зменшити та бути сконцентрованим, - зазначила Христина.

До Токіо Христина поїхала без своєї тренерки Ірини Рудої, що було неабияким стресом для дівчини. Проте, вони постійно підтримували контакт по телефону. Руда тренерує гімнастку вже 13 років.

Ми завжди спілкувалися по телефону, вона постійно мене підтримувала. Тренерка намагалася зробити так, аби я почувалася комфортно, бо мені було досить складно у психологічному аспекті. Вона знає, що треба мені говорити чи то навпаки – що не треба. Я відчувала її підтримку попри відстань, - зазначає спортсменка.

Христині подобалося перебувати в Олімпійському селищі, оскільки була досить атмосферна обстановка, а всі спортсмени "були на одній хвилі". У будинках, де проживали олімпійці дивилися виступи Ігор. Вона зазначила, що всі один одно постійно підтримували, було чути як вітають спортсменів. Погранична розповіла, що діти дарували їм плакати зі словами підтримки, які вони потім повісили у своїх кімнатах.

Прикрий момент зі стрічкою

У 2018 році на Юнацьких Олімпійських Іграх у спортсменки зі Львова стався казусний момент із стрічкою. Коли вона відправилася на офіційне тренування, то проходила контроль предметів, де їй сказали, що стрічка не відповідає нормам міжнародної федерації. Для неї це було досить дивним, оскільки купували її в офіційного представника та їздили з нею на чемпіонат Європи. Проте, все одно змусили міняти інвентар. Якби Христина вийшла на килим з тою стрічкою, то судді відразу зняли б чимало балів. Білоруська спортсменка позичила свою запасну стрічку. До речі, ця спортсменка також боролася у фіналі та у підсумку посіла четверте місце, а Погранична – друге.

В кінці вона подарувала мені цю стрічку. Це було дуже круто, бо ми ж всі конкуренти, - пригадує Христина.  

Поганий досвід – це все одно досвід

Попри велике навантаження та постійні тренування, Христина любить те, чим займається. Певно, що мотивації дівчині не бракує, оскільки говорячи про художню гімнастику у неї світилися очі від любові до свого виду спорту.

Якщо є ціль, то завжди знайдеться мотивація. Думаю, що у всіх таке буває, що нічого не хочеться, але не можна взяти все і кинути. Я думаю, що хто може себе пересилити та піти далі, той і досягає чогось. Якщо вже ж таки трапилося певне розчарування, то треба знайти сили переступити його. Якщо зробити з цього правильні висновки, то може бути навіть більший прогрес. Поганий досвід – це все одно досвід. Кожний програш, падіння треба правильно використовувати, адже переборовши його, ти стаєш сильнішою та рухаєшся далі, - заявила гімнастка.

Погранична розповіла, що в першу чергу вона займається художньою гімнастикою для себе. Вона робить це із задоволенням. Якщо Христина підходить до своїх виступів з великою любов’ю до справи, то і результати отримує неодмінно кращі. Вона наголосила, що для того, щоб спортсмен досягав великих результатів у своєму виді спорту, то його треба любити, бути закоханим у свою справу. І тоді, навіть якщо будуть певні перепони, то долаєш їх із легкістю.

Я люблю те, чим займаюся, бо роблю це для себе та людей, які мене підтримують. Бувають моменти, коли нічого не хочеш, починаєш все ненавидіти. Але це емоції, і вони проходять. Потім ти усвідомлюєш, що це любиш та робиш в задоволення, - зазначила львів’янка.

Щодо основних цілей на сьогодні, то спортсменка поки що не вирішила, що слід планувати далі. Раніше головною метою для неї був виступ на Олімпійських Іграх у Токіо. Наразі вона планує трохи відпочити та відновитися.

З нового року у нас будуть нові правила, тоді вже буду ставити цілі та мету. Треба відпочити, потім сформувати ціль та йти до неї, - розповіла Христина.

З новими правилами спортсменка поки що не ознайомлювалася, оскільки немала часу. Відомо тільки, що додали нові елементи.  

Ключові задуми щодо підготовки на наступні старти

Наразі Христина планує відновитися та підлікувати травми. Вона зазначила, що вони є не надто критичними, проте, приносять їй багато дискомфорту. Травмувалася Погранична у минулому році. Тоді спортсменка пів року тренувалася в дуже слабкому режимі. Зізнається, що були моменти, коли взагалі на ногу не могла ставати. Оскільки зараз пішло сильне навантаження, то доводилося часто виступати попри сильний біль, вживати багато знеболюючого.

Минулий рік справді був досить складним для Пограничної окрім травми, вона ще перехворіла на COVID-19. У кінці 2020-го вона взагалі не знала чи змаже далі займатися спортом.

Навчання та спорт

Та навіть попри постійне навантаження гімнастці добре вдається поєднувати спорт із навчанням. Вона успішно склала ЗНО та вступила до Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського.

Можливо десь пощастило, що був карантин, тому що ЗНО відтермінували, було більше часу. Вчилася зранку, до тренувань, потім доводилося займатися і вночі. Я могла закінчити заняття з репетитором о першій ночі. А на наступний день у мене міг бути репетитор о 7 ранку. Зараз буду думати як далі все поєднувати.

 

Читайте також
Російський телеканал не показав збірну України на відкритті літньої Олімпіади-2020 Російський телеканал не показав збірну України на відкритті літньої Олімпіади-2020
У пресслужбі телеканалу запевнили, що не зробили цього, оскільки необхідно було виконати комерційні зобов’язання перед рекламодавцями.
Перша медаль України на Олімпіаді-2020 в Токіо: Білодід виборола "бронзу" (відео) Перша медаль України на Олімпіаді-2020 в Токіо: Білодід виборола "бронзу" (відео)
Для України це перша медаль у дзюдо на Олімпійських іграх з 2008 року, а також перша в історії України олімпійська медаль в жіночому дзюдо.
Олімпійські ігри 2020: вісім представників з Львівщини представлятимуть Україну на змаганнях (відео) Олімпійські ігри 2020: вісім представників з Львівщини представлятимуть Україну на змаганнях (відео)
Уже 23 липня - відкриття Олімпійських ігор в Токіо. Замість звичних чотирьох, через пандемії її чекали 5 років.
Loading...
Load next