Авіакатастрофа Ан-26 під Чугуєвом: захист підозрюваного затягує передачу справи до суду (відео)

Авіакатастрофа Ан-26 під Чугуєвом: захист підозрюваного затягує передачу справи до суду (відео)
Розслідування падіння літака Ан-26 біля Чугуєва перебуває на завершальній стадії і готове до передачі в суд, однак захист екскомандувача Повітряних сил затягує цей процес.

Рівно рік тому, 25 Вересня 2020 року приблизно о 20:50 на автодорогу Київ - Харків – Довжанський поруч з Чугуєвим впав літак Ан-26, який виконував плановий навчальний політ. В авіакатастрофі загинули 26 людей: 19 курсантів та 7 членів екіпажу - вижити вдалося тільки одному курсанту. Наразі розслідування падіння літака Ан-26 біля Чугуєва знаходиться на завершальній стадії. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила генпрокурорка Ірина Венедіктова.

За її словами, ще 5 травня правоохоронці надали доступ сторонам до зібраних матеріалів. Завершили ознайомлення з ними наразі всі потерпілі та їхні представники, четверо підозрюваних та їхні захисники, а один підозрюваний та його захисник перебувають на завершальному етапі ознайомлення.

Разом з тим підозрюваний, який вже звільнений з посади командувача Повітряних с ЗСУ, жодного разу до Державного бюро розслідувань не з’явився та не ознайомився із матеріалами досудового розслідування. Його адвокати затягують розгляд клопотання слідчого про встановлення строку для ознайомлення із матеріалами, заявляючи численні клопотання та відводи слідчому судді, - зазначила генпрокурорка.

Зокрема, адвокати обвинуваченого екскомандувача Повітряних сил затягують розгляд клопотання слідчого про встановлення строку для ознайомлення із матеріалами, заявляючи численні клопотання та відводи слідчому судді. Тому це клопотання не розглянуте вже упродовж більш як півмісяця.

Венедіктова також зазначила, що 20 вересня слідчий суддя залишив без задоволення скаргу захисника екскомандувача Повітряних сил ЗСУ на повідомлення про підозру: "Тож лише через неналежну процесуальну поведінку підозрюваного обвинувальний акт ще не направлений до суду".

Встановлення справедливості та належні висновки всіх відповідальних за безпеку польотів, щоб не допустити таких катастроф - все, що ми повинні зробити в пам'ять про тих, хто полетів на Ан-26 у вічність 25 вересня 2020, - підсумувала генпрокурор.

Зауважимо, що у день авіакатастрофи під Чугуєвом президент Володимир Зеленський приніс свої співчуття родичам загиблих. Відповідне повідомлення президент опублікував на своїй сторінці у соціальній мережі Twitter.

Нагадаємо, що раніше ДБР вивчало такі причини падіння літака під Чугуєвом: незаконний дозвіл керівництва на польоти конвеєрним способом, перевантаженість літака та незаконний допуск до виконання польотів командиром екіпажу, який не мав того дня виконувати польоти вночі.

Загалом у справі є шість підозрюваних: 

  • командувач повітряних сил Збройних сил України Сергій Дроздов;
  • колишній командир військової частини А-4104 В'ячеслав Глазунов;
  • керівник польотів Олександр Жук;
  • заступник командира військової частини А4104 Віктор Вовк;
  • заступник командира військової частини з льотної підготовки Роман Куценко; 
  • депутат обласної ради, який на час катастрофи виконував обов’язки начальника Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба, Олександр Турінський.
Читайте також
Справа збитого МН17 над Донбасом: нідерландські слідчі готові приїхати в Україну Справа збитого МН17 над Донбасом: нідерландські слідчі готові приїхати в Україну
Група нідерландських прокурорів та слідчих готові приїхати в Україну для напрацювання кроків у справі збитого малазійського Боїнга МН17.
Справа малазійського лайнера MH17: рішення щодо катастрофи можуть оголосити до грудня 2022 року (відео) Справа малазійського лайнера MH17: рішення щодо катастрофи можуть оголосити до грудня 2022 року (відео)
У Нідерландах 6 вересня поновився судовий процес у справі MH17 - слово надали рідним і близьким загиблих, які мають намір розповісти суду про своє горе і наслідки катастрофи. Передбачається, що виступи родичів будуть "надзвичайно емоційними".
Авіакатастрофа МАУ: Іран виплатить компенсації родичам загиблих до рішення суду Авіакатастрофа МАУ: Іран виплатить компенсації родичам загиблих до рішення суду
Іран планує повністю виплатити компенсації сім'ям загиблих у катастрофі літака авіакомпанії МАУ біля Тегерана в якій загинуло 176 осіб, з них 11 - українці.
Loading...
Load next