В Україні з 1 жовтня лікарняні видаватимуть тільки в електронній формі

В Україні з 1 жовтня лікарняні видаватимуть тільки в електронній формі
Відповідна система передбачає декілька переваг, як для працівників, так і для роботодавця чи бізнесу. А влада сподівається, що це дозволить побороти корупцію у цій галузі.

З 1 жовтня в Україні усі лікарняні почнуть оформлювати в електронному форматі. 

Про це на своєму Telegram-каналі повідомив голова комітету Верховної Ради з охорони здоров’я Михайло Радуцький.

Нововведення обіцяли запустити ще з 1 вересня. Але через те, що не всі лікарні встигали, дату перенесли на 1 жовтня.

За словами Радуцького, станом на 27 вересня 137 тисяч медичних працівників пройшли онлайн навчання, 2,9 тисячі медзакладів вже оформлюють е-лікарняні, з початку роботи системи створено майже 1 млн медичних висновків про непрацездатність.

Наразі лише 100 лікарень поки що не змогли налаштуватись на роботу в нових умовах, але до 1 жовтня є час, щоб "підключити" ці заклади до електронної системи, — каже Радуцький.

Відтепер лікарі тепер будуть заповнювати менше документів, а пацієнту не треба буде пам'ятати повну назву компанії, де він працює, або її адресу — все автоматично потраплятиме до системи.

До того ж не потрібно буде повторно йти до лікарні, якщо хвороба протікає згідно з планом лікування. Лікарняний буде закриватися автоматично.

Також однією з переваг є те, що роботодавці й бізнес в автоматичному режимі будуть отримувати інформацію про те, хто з їхніх співробітників перебуває на лікарняному. З 1 жовтня не треба буде зберігати паперові лікарняні й передавати їх у Пенсійний фонд.

Після одержання інформації від медичної системи про формування медичного висновку Пенсійний фонд генерує електронний лікарняний, і його першого дня можуть побачити роботодавці й самі хворі.

Зазначимо, що ані Пенсійний фонд, ані роботодавець під час формування електронного лікарняного не отримують інформацію про те, чим хвора людина та яке лікування їй виписали. Все має бути конфіденційно.

Влада стверджує, що завдяки таким нововведенням вдасться побороти корупцію у цій галузі. Наразі на виплату лікарняних Фонд соціального страхування витрачає мільярди гривень. Так, лише за 8 місяців 2021 року було отримано для виплат листків непрацездатності на суму майже 10 млрд грн. Співробітники Фонду фізично здатні перевірити не більше як 10% лікарняних, через що багато хто оформляє фіктивні лікарняні.

Читайте також
Вакцинація у Польщі: заробітчан з України вакцинуватимуть на кордоні Вакцинація у Польщі: заробітчан з України вакцинуватимуть на кордоні
Українські заробітчани, які їдуть до Польщі на заробітки, будуть в обов'язковому порядку проходити вакцинацію від коронавірусу на українсько-польському кордоні.
Кордон України під контролем: як працюють українські прикордонники (відео) Кордон України під контролем: як працюють українські прикордонники (відео)
Прикордонники показали, як зараз вони наглядають за державним рубежем, щоб не допустити незаконний перетин кордону нелегалами.
Loading...
Load next