Перша леді планує ініціювати нові проекти щодо безбар'єрності

Перша леді планує ініціювати нові проекти щодо безбар'єрності
У листопадовому номері Vogue UA Олена Зеленська представляє соціальний проєкт «Без обмежень», який знайомить з українськими атлетами, героями Паралімпіади в Токіо. Перша леді, що підтримує паралімпійців у межах ініціативи «Без бар’єрів», розповідає, як ця програма змінює життя найрізноманітніших людей.

Минуло два роки відтоді, як перша леді анонсувала свої майбутні проєкти. Крім культурної дипломатії, реформування системи харчування в школах, вона звернулася до теми безбар’єрності — створення рівних можливостей для всіх українців. Цей проєкт, зокрема, передбачає розроблення безбар’єрної інфраструктури в містах України для людей з інвалідністю, людей похилого віку, сімей з дітьми — і підтримку паралімпійців. 

По-перше, для мене важливо виявити цю тему в суспільному діалозі. Ще недавно її взагалі не було; в останні роки хоча б слово «безбар’єрність» стало траплятися частіше. По-друге, хочу щосили сприяти поширенню в нашому суспільстві філософії поваги, толерантності. І, звісно, маю намір ініціювати нові проєкти, пов’язані з безбар’єрністю, і допомагати наявним, об’єднуючи однодумців. У країні багато активістів і громадських організацій, але їх, на жаль, мало знають. У межах нашої ініціативи ми їх «підсвічуємо», робимо їхні голоси чутними — це теж важливо, наголошує Перша Леді України.

Зліва: Євгеній Богодайко, Максим Крипак, Оксана Ботурчук, Єлизавета Мерешко, Лідія Соловйова. Справа: Наталя Морквич, Олена Зеленська, Андрій Трусов, Михайло Сербін, Анастасія Москаленко, Марина Литовченко.

Дружина Глави держави назвала великим успіхом створення Національної стратегії безбар’єрності та нагадала, що відповідно до цієї стратегії Кабінет Міністрів ухвалив план дій, кожне з міністерств дістало завдання й підготувало перелік проєктів, за які береться.

Мінцифри, наприклад, готується покрити швидкісним інтернетом усю Україну, тому що станом на сьогодні люди на 23% території країни не мають доступу до звичних для інших сервісів. Проєктів загалом 200, і їх буде профінансовано. Виконання контролює держава, - пояснила Олена Зеленська.

Також вона підкреслила, що є й локальні проєкти, наприклад, коли разом з представниками громадських організацій і батьками дітей з різними формами інвалідності було проведено аудит безбар’єрності аеропорту «Бориспіль» і виявлено багато моментів, які треба поліпшити. Крім того, перша леді відзначила, що на Хортиці стартувало будівництво безбар’єрного заповідника, а місто Славутич планує стати повністю безбар’єрним упродовж найближчих трьох років.

Іноді ми бачимо в новинах або читаємо в соцмережах гучні заяви: «Ми зробили пандус!». Це завжди певний ексклюзив, інфопривід. Мені хочеться, щоб пандуси стали нормою, щоб ми взагалі перестали звертати на це увагу. Щоб було навпаки: «Як це, чому там не було пандуса?». Коли ми перестанемо бачити ексклюзив у звичайних речах, тоді я зрозумію: світ змінився, - наголосила дружина Президента.

Анастасія Фаль - pravdatutnews.com

Читайте також
Міністерство культури та інформаційної політики України внесло у "чорний список" ще 31 актора Міністерство культури та інформаційної політики України внесло у "чорний список" ще 31 актора
Служба безпеки України надала Міністерству культури оновлений список діячів культури, дії яких створюють загрозу національній безпеці України, ще 31 актора.
Мовний захисник вимагає перейменувати низку міст: назви суперечать мовному закону Мовний захисник вимагає перейменувати низку міст: назви суперечать мовному закону
Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до керівників низки органів місцевого самоврядування щодо необхідності узгодити щодо правопису, стандартів державної мови та вимог статті 41 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” назви населених пунктів.
Поїздки до ЄС: Данія та Бельгія зберегли безвізовий режим для вакцинованих українців Поїздки до ЄС: Данія та Бельгія зберегли безвізовий режим для вакцинованих українців
Громадяни України, які повністю вакциновані можуть подорожувати Бельгією та Данією. За інформацією міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, ці країни зберегли право безвізового режиму.
Loading...
Load next