Економічна криза, День подяки, поліцейський жах чи просто "чорна п’ятниця"? (фото)

Економічна криза, День подяки, поліцейський жах чи просто "чорна п’ятниця"? (фото)
Історія походження "чорної п'ятниці" не така однозначна і буденна, як могло б здатися. У статті ви дізнаєтесь, які саме були передумови виникнення звичного для сьогодні явища — щолистопадового розпродажу.

Якщо зараз для нас цілком зрозуміло, що «чорна п’ятниця» – це день, коли, якщо не усі, то більшість магазинів роблять великий розпродаж товару за низькими цінами, то з історією виникнення цього свята не усе так легко, як могло б здатися. «Чорна п’ятниця» – цілковито американська справа, яка, до речі, мало була пов’язана із розпродажем. Принаймні спочатку. Отож про першу «чорну п’ятницю» та передумови для виникнення сучасної.

ЕКОНОМІЧНА КРИЗА

У 1869 році два інвестори з Волл-Стріт Джим Фіск (один із засновників Бродвею) та Джей Гулд (колишній власник «Western Union») спробували змінити умови гри на фондовій біржі в свою сторону. Вони штучно знизили ціну акцій на золото й тоді Волл-Стріт зазнав тимчасового краху, а США – кризи. Ринок обвалився, багато біржовиків розорилися, серед яких, до речі, був і сам Джим Фіск. Тоді як його компаньйонові Джею Гулду пощастило – він встиг продати своє золото. Сталося це 24 вересня 1869 року, і цей день отримав назву «Чорної п'ятниці». Наслідки цієї кризи економіка США змогла подолати лише за кілька місяців.

Карикатура, що зображає Джима Фіска, який втікає з мішком золота

"П’ЯТИЦЕНТОВИЙ КОРОЛЬ": ПЕРШИЙ РІЗДВЯНИЙ РОЗПРОДАЖ

Якщо ви колись страждали від невпевненості, соціальної тривожності, стресу за потреби спілкуватися з новими людьми – не хвилюйтесь, можливо, це принесе вам мільйони. І так, ми все ще розповідаємо про «чорну п’ятницю», не перемикайтесь.

У 19-му столітті молодий американець Френк Вулворт вирішив залишити життя на фермі і досягти успіху в місті. Хлопець зміг знайти лише місце помічника продавця в невеличкому магазинчику, але й там його справи не йшли вгору. Проблема Френка полягала в його сором'язливості, невмінні добре торгуватися та вільно спілкуватися з людьми (з’являється уже розуміння, про що був перший абзац?). Важливим уточненням буде те, що на той час поняття цінників узагалі не існувало, тобто комунікації з покупцями ще було більше ніж зараз.

В один із робочих днів Френк залишився в магазині сам, що мало невтішну перспективу для нього, але незабаром він знайшов вихід із ситуації – просто прикріпив до товарів папірці із зазначеною вартістю, а на окремий стіл виклав товари, що залежалися, і поставив табличку «все по 5 центів». Сам Вулворт не особливо сподівався на успіх, але, на його подив, люди просто брали товар і платили гроші. Комунікація з покупцями зменшилась – продажі збільшились. Виторг того дня зрівнявся із середнім тижневим виторгом магазину. Цей випадок прийнято вважати першим різдвяним розпродажем, а Френка Вулворта почали називати «п’ятицентовим королем» (він, до речі, став мільйонером по тому, ми не зазначили?)

Магазини Френка Вулворта

ВЕЛИКА ДЕПРЕСІЯ, РУЗВЕЛЬТ, ДЕНЬ ПОДЯКИ

1939 рік, розпал Великої Депресії. День подяки випав на 5-й тиждень місяця. Великі постачальники та мережі магазинів написали колективного листа президентові США Рузвельту із проханням перенести День подяки з останнього тижня місяця на 4-й тиждень, адже інакше в очікуванні розпродажів вони усі просто збанкрутують: не зможуть виплатити зарплати, борги та податки вчасно. Рузвельт виконав це прохання, проте через це виникла плутанина — частина покупців прийшли «нову дату», частина — на «стару». Через те, що тодішню постанову Рузвельта виконали лише 32 штати, багатьом компаніям довелося давати своїм співробітникам 2 додаткових вихідних замість одного.

Франклін Рузвельт та вирізки з газет про перенесення Дня подяки
Фото: Fishwrap

, КОНГРЕС

Для того, аби покінчити з плутаниною, яка виникла довкола Дня подяки, Конгрес США вирішив встановити фіксований день святкування. Так, 6 жовтня 1941 року було прийнято резолюцію, яка оголосила останній четвер листопада Днем подяки уже на законодавчому рівні. …І це все ще не кінець. Пізніше Сенат вніс зміни до резолюції про встановлення свята четвертим четвергом, враховуючи ті роки, коли в листопаді п’ять четвергів. Так, 26 грудня 1941 року Днем подяки офіційно визнали четвертий четвер листопада.

Є думка, що відтоді наступний день після Дня подяки почали називати "чорною п’ятницею", оскільки в п’ятницю дуже зростали обсяги продажу товарів в магазинах, а в бухгалтерському обліку США цей показник виділяли (вручну тоді) чорним рядком. В англійській мові навіть виникли такі ідіоми як "(be) in the black" – тобто "бути у плюсі", та "(be) in the red" – "бути в мінусі".

Резолюції Конгресу

А ДО ЧОГО ПОЛІЦІЯ?

Не можемо вам стверджувати напевне, але, кажуть, що для поліцейських цей день став також «чорним», оскільки великий наплив покупців у містах спричинив постійні великі затори, зокрема через збільшену кількість транспорту на дорогах, крадіжки та хаос у магазинах, їм доводилося працювати понаднормово.

Сподіваємося, стаття стала для вас пізнавальною. На цій "чорній" хвилі всесвітнього розпродажу, ми ще розповімо вам детальніше про святкування цього дня у різних країнах і дамо кілька порад, як вберегтися від імпульсивних покупок. Залишайтеся з "ПравдоюТУТ"  :)

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
Феномен «чорної п’ятниці» у США: як святкує країна, з якої походить найбільший розпродаж у році (фото) Феномен «чорної п’ятниці» у США: як святкує країна, з якої походить найбільший розпродаж у році (фото)
Знижки та товари й послуги, "Cyber Monday", рекордні 9,5 млрд доларів — у статті ви зможете дізнатися про особливості проведення "чорної п'ятниці" у країні-походження цього дня — США.
Пережити "чорну п'ятницю" і не розоритися: як в Україні проводять день шопінгу (фото) Пережити "чорну п'ятницю" і не розоритися: як в Україні проводять день шопінгу (фото)
Чи реально зберегти кошти в день найбільшого розпродажу в році, чи справді в Україні є вигідні пропозиції для покупців, а не ошуканство з боку магазинів — про це та інше детальніше у статті.
У Києві відбулася фінальна репетиція військового параду до Дня Незалежності (відео) У Києві відбулася фінальна репетиція військового параду до Дня Незалежності (відео)
Перша репетиція параду з нагоди 30-річчя Незалежності України у центрі Києва завершилась ввечері 18 серпня. Окрім цього, такі ж репетиції були заплановані ще на 20 і 22 серпня.
Loading...
Load next