Феномен «чорної п’ятниці» у США: як святкує країна, з якої походить найбільший розпродаж у році (фото)

Феномен «чорної п’ятниці» у США: як святкує країна, з якої походить найбільший розпродаж у році (фото)
Знижки та товари й послуги, "Cyber Monday", рекордні 9,5 млрд доларів — у статті ви зможете дізнатися про особливості проведення "чорної п'ятниці" у країні-походження цього дня — США.

Раніше ми уже розповіли дещо про історію виникнення «чорної п’ятниці». Про економічну кризу, «п’ятицентового короля» та День подяки з Рузвельтом і Конгресом США (так-так, воно усе пов’язане) можна почитати, натиснувши на клікабельне посилання.

Отож «чорна п’ятниця» у США в листопаді фактично слугує початком різдвяного розпродажу товарів зі значними знижками. Попри те, що цей день не є офіційним святом у США, в багатьох американців цього дня може бути вихідний.

 

Фото: Bloomberg

Знижки у США реальні – не примарні, адже компанії не хочуть ризикувати своєю репутацією. Тому ніяких фіктивних акцій або чогось подібного. Тим паче святкування «чорної п’ятниці» в Америці проходить «на широку ногу», адже цей день вже давно став приємною загальноамериканською  традицією. Тому якось несовісно компаніям нехтувати людською довірою.

Розпродаж у Штатах розпочинають задовго до оголошеної офіційної дати, але пік продажів відбувається саме в день «чорної п’ятниці». Покупці починають відвідувати сайти з першими знижками (себто уже навіть з ночі), а тому зазвичай до обіду, а до вечора – й поготів, замість ціни для вас може висвітитися невтішне «out of stock». Втім, стосується це не лише інтернет-ресурсів, а насамперед офлайн-магазинів. Атмосфера не лише свята, але й цілковитого хаосу може панувати у всіх супермаркетах в країні. Штовханина, грубощі, травмування – це абсолютно не вигадка для американських реалій у «чорну п’ятницю».

Фото:  PAULO WHITAKER 

Однією з особливостей американської системи розпродажів полягає в тому, що знижки розповсюджуються не лише на певні товари, але й на ряд послуг. Наприклад, можна майже безкоштовно вимити автівку на мийці, відремонтувати взуття чи одяг чи замовити послугу клінінгу для дому.

Ще однією особливістю (яка, проте, уже теж цілком закономірно влилась у світову практику) – чорна п'ятниця плавно переходить в Cyber Monday (Кіберпонеділок), себто найбільші знижки переходять в онлайн.

Фото: hellomagazine

Значним вкладом у розвиток онлайн-шопінгу стала пандемія коронавірусу 2020 року. Оскільки більшість магазинів у США не змогли повноцінно відкритися у «чорну п’ятницю» – це призвело до ще більшого попиту онлайн-шопінгу, який насправді доволі стрімко розвивався і до пандемії.

Отож величезні знижки діють на фактично всі категорії товарів, зокрема за дуже вигідними цінами можна придбати техніку. Тому не є дивною статистика: понад 200 мільйонів американців стають покупцями у «чорну п’ятницю», залишаючи в середньому (залежно від доходів певної сім’ї та конкретного року зокрема) по 400 доларів кожен.

Відстеження обсягів та динаміки продажів у США розпочалося офіційно з 1992 року. Перше падіння продажів сталося під час сезону економічної кризи у 2008-му — після того продажі постійно зростали. Вже 2011 року розпродажі у цей день склали в еквіваленті $12,3 млрд.

Заголовок

Відповідно до даних Adobe Analytics, у 2020 році американці витратили рекордні $9.5 млрд на онлайн-покупки, а «Hot Wheels», «Super Mario 3D All-Stars» і «Animal Crossing» увійшли до трійки найбільш продаваних товарів.

А за даними Національної федерації роздрібної торгівлі США (National Retail Federation, NRF), за вихідні на День подяки (з четверга до понеділка) покупки здійснили близько 186.4 млн американців (100 млн онлайн-покупців, що на 8% більше ніж 2019), а середній чек склав $311.75.

Заголовок

«Чорна п’ятниця» – безумновно, стала однією з улюблених традицій та днів назагал для американців. Як бачимо, статистика показує, що з кожним роком популярність розпродажів у США зростає. Припускаємо, цьогорічна «чорна п’ятниця» знову буде рекордною.

Залишайтесь з «ПравдоюТУТ» - замість знижок обіцяємо ще кілька статей про наймасштабніший розпродаж, які можуть допомогти вам дізнатися ще більше цікавих фактів, а що важливіше – вберегтися від імпульсивних покупок та зберегти ваші гроші.

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
Економічна криза, День подяки, поліцейський жах чи просто "чорна п’ятниця"? (фото) Економічна криза, День подяки, поліцейський жах чи просто "чорна п’ятниця"? (фото)
Історія походження "чорної п'ятниці" не така однозначна і буденна, як могло б здатися. У статті ви дізнаєтесь, які саме були передумови виникнення звичного для сьогодні явища — щолистопадового розпродажу.
"Чорна п'ятниця" по-європейськи: як день розпродажів проводять у Європі (фото) "Чорна п'ятниця" по-європейськи: як день розпродажів проводять у Європі (фото)
Європейці проти "чорної п'ятниці", День подарунків у Великій Британії та "Божевільний розпродаж" у Франції — як у Європі відзначають день шопінгу: детальніше у цій статті.
Пережити "чорну п'ятницю" і не розоритися: як в Україні проводять день шопінгу (фото) Пережити "чорну п'ятницю" і не розоритися: як в Україні проводять день шопінгу (фото)
Чи реально зберегти кошти в день найбільшого розпродажу в році, чи справді в Україні є вигідні пропозиції для покупців, а не ошуканство з боку магазинів — про це та інше детальніше у статті.
Loading...
Load next