Незаконно утримують та катують 30 жінок: російські найманці пів року тримають українську вчительку в СІЗО

Незаконно утримують та катують 30 жінок: російські найманці пів року тримають українську вчительку в СІЗО
За словами Денісової, лише через 30 днів після затримання рідним вчительки дозволили передати їй одяг та продукти.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до голови місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) в Україні Флоранс Жиллєтт із проханням відвідати СІЗО-5 у  Донецьку і перевірити дотримання прав української вчительки фізики Наталії Шило, яку російські найманці пів року незаконно утримують у полоні за підозрою в нібито шпигунстві на користь України. Про це вона повідомила у своєму Telegram.

Жінку було затримано в окупованій Горлівці 5 червня 2021 року, куди вона приїхала з Києва відвідати літню матір. Лише через 30 днів після затримання рідним вчительки дозволили передати їй одяг та продукти… Наталія Шило – корінна мешканка Горлівки. Після тимчасової окупації переїхала до Харкова, де працювала в школі та стала лауреатом міського конкурсу "Учитель року – 2018" у номінації "Фізика". Згодом Наталія переїхала до Києва, - написала Денісова.

Варто зазначити, що омбудсмен просить голову місії МКЧХ в Україні перевірити дотримання прав й інших осіб, яких утримують на непідконтрольній території. За її словами, зараз у в'язницях та СІЗО на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей незаконно утримують 30 жінок, яких катують та з якими неналежно поводяться. П'ятеро з них потребують невідкладної медичної допомоги через проблеми зі здоров'ям.

Наголошую на необхідності тиску на країну-окупанта Росію задля дотримання прав незаконно ув'язнених громадян України та негайного їх звільнення, - додала Денісова.

Нагадаємо, раніше омбудсмен повідомила, що в підручниках на окупованих територіях поширюють ідеї "русского міра" .

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
"Власною кров’ю написав на стінах камери СІЗО ім'я ката": український політв'язень Сінченко у критичному стані "Власною кров’ю написав на стінах камери СІЗО ім'я ката": український політв'язень Сінченко у критичному стані
У жовтні 2019 року він налаштував акцію проти тортур та підірвав станцію стільникового оператора "Фенікс".
Loading...
Load next