"Власною кров’ю написав на стінах камери СІЗО ім'я ката": український політв'язень Сінченко у критичному стані

"Власною кров’ю написав на стінах камери СІЗО ім'я ката": український політв'язень Сінченко у критичному стані
У жовтні 2019 року він налаштував акцію проти тортур та підірвав станцію стільникового оператора "Фенікс".

Погіршився стан здоров'я Григорія Сінченка, якого окупанти незаконно утримують у Донецьку в підвалі СІЗО. Він перебуває у критичному стані та навіть намагався вчинити самогубство. Про це повідомила обмудсменка Людмила Денісова у своєму телеграм-каналі. 

Як відомо, корінний донеччанин був студентом сімферопольського університету, де вчився на політолога. Після тимчасової окупації Криму відмовився писати заяву на переведення до російського вишу, за що був відрахований.

За її словами, у 2016 році Григорій приїхав у Донецьк, щоб відновити документи з інвалідності, оскільки з дитинства має захворювання хребта і 2 грудня був затриманий невідомими озброєними людьми за звинуваченням у роботі на користь України.

У СІЗО м. Донецька, куди його помістили, Григорій пережив жорстокі катування: його підвішували за наручники, били до втрати свідомості та пропускали крізь тіло численні розряди струму. Під час одного з катувань отримав розрив легень, що в подальшому спричинило туберкульоз. Григорія вдалося звільнити під час великого обміну в грудні 2017 року, — зазначила Денісова.

Але хлопець вирішив помститися за все те, що довелося пережити в полоні та знову поїхав до Донецька.

В жовтні 2019 року він влаштував акцію проти тортур — підірвав станцію стільникового оператора «Фенікс». Відео опублікував у YouTube, підписавши: «Це зроблено з метою привернути увагу до нелюдських тортур у підвалах МДБ. Народ Донбасу має вийти на акцію протесту проти тортур чи фашистська республіка залишиться без зв'язку».

Після цього Григорія затримали співробітники так званого «Міністерства державної безпеки в ОРДО» і він знову опинився в полоні.

В кінці травня 2020 року юнаку вдалося втекти з донецького ізолятора тимчасового тримання, але за місяць його знову затримали.

Тепер Григорій Сінченко фактично втретє перебуває в полоні підконтрольної Росії окупаційної адміністрації. Жорстокі тортури довели його до спроби самогубства. Перебуваючи у повному відчаї, Григорій власною кров’ю написав на стінах камери СІЗО №5 ім'я ката — Стас Кошовий, — додала обмудсменка.

Вона зауважила, що ці дії щодо Григорія Сінченка є порушеннями не лише українського законодавства, але й норм міжнародного права, в тому числі Женевських Конвенцій 1949 року про правила ведення війни, Додаткових протоколів до Женевських Конвенцій від 1977 року та Європейської Конвенції із захисту прав та основоположних свобод людини 1950 року.

Звертаюся до координатора від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Шарлотти Реландер та керівництва МКЧХ в Україні сприяти наданню медичної допомоги та звільненню Григорія Сінченка, — наголосила Денісова.

Нагадаємо, раніше Денісова повідомляла, що політв'язень Ставцев після тортур втратив зуби та слух.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Незаконно утримують та катують 30 жінок: російські найманці пів року тримають українську вчительку в СІЗО Незаконно утримують та катують 30 жінок: російські найманці пів року тримають українську вчительку в СІЗО
За словами Денісової, лише через 30 днів після затримання рідним вчительки дозволили передати їй одяг та продукти.
"Наполягаю на його негайному звільненні!": Денісова заявила про критичний стан українця, якого незаконно утримують окупанти "Наполягаю на його негайному звільненні!": Денісова заявила про критичний стан українця, якого незаконно утримують окупанти
Вона зазначила, що Богдан ніколи не приховував своєї громадянської позиції та засуджував російську агресію проти України.
Російські окупанти передали Україні списки полонених на обмін Російські окупанти передали Україні списки полонених на обмін
Українська сторона передала окупантам свої списки на обмін полоненими ще взимку, однак ті своєю чергою спромоглись на відповідь лише зараз.
Loading...
Load next