Безпечні прогулянки: трекер місцезнаходження, заходи самооборони для жінок

Безпечні прогулянки: трекер місцезнаходження, заходи самооборони для жінок
Щоразу, коли доводиться наодинці ввечері повертатись додому у голові одна думка: "Дійти б!".

Робота, пізня зустріч, затори на дорогах, віддалені райони міста – стають причинами пізніх «прогулянок» жінок. Та чому вони постійно мають перейматися за свою безпеку, щоразу як просто йдуть додому?

Третина жінок у світі зазнавали фізичного або сексуального насильства з боку чоловіків. Про це йдеться у звіті Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

На відміну від COVID-19, насильство щодо жінок не можна зупинити за допомогою вакцини. Ми можемо боротися з цим лише за допомогою глибоко вкорінених і постійних зусиль – урядів, громад та окремих людей – змінити шкідливе ставлення, покращити доступ до можливостей і послуг для жінок і дівчат, а також підтримувати здорові та взаємоповажні стосунки, - сказав доктор Тедрос Адханом Гебрейесус, генеральний директор ВООЗ.

Випадок, що сколихнув обурення та обговорення негайних протидій стався у Британії. Вбивство 33-річної менеджерки з маркетингу Сари Еверард, 3 березня 2021 року вона зникла безвісти, коли поверталась додому.

Фото: з відкритих джерел

Через тиждень її тіло знайшли в сумці будівельника в лісовій місцевості в Ешфорді. Було проведено патологоанатомічне дослідження, але причина смерті не встановлена. У викраденні та вбивстві жінки звинуватили 48-річного співробітника поліції лондонського метро Вейна Кузенса.

Насильство – у всіх його формах – може вплинути на здоров’я та самопочуття жінки протягом усього її життя – навіть після того, як насильство закінчилося. Це пов’язано з підвищеним ризиком травм, депресії, тривожних розладів, незапланованої вагітності, інфекцій, що передаються статевим шляхом, включаючи ВІЛ, та багатьох інших проблем зі здоров’ям.

Запобігання насильству вимагає подолання системної економічної та соціальної нерівності, забезпечення доступу до освіти та безпечної роботи, а також зміни дискримінаційних гендерних норм та інститутів. Успішні заходи також включають стратегії, які забезпечують доступність основних послуг для постраждалих, які підтримують жіночі організації, кидають виклик несправедливим соціальним нормам, реформують дискримінаційні закони та посилюють правову відповідь, серед іншого.

ВООЗ закликало країни виконувати свої зобов'язання у боротьбі з насильством щодо жінок шляхом:

  • Грамотної політики, яка трансформує гендер, від політики щодо догляду за дітьми до рівної оплати та законів, які підтримують гендерну рівність,
  • Посилена реакція системи охорони здоров’я, яка забезпечує доступ до допомоги, орієнтованої на постраждалих, і направлення до інших послуг у разі потреби,
  • Шкільні та освітні заходи для боротьби з дискримінаційним ставленням і переконаннями, включаючи комплексне сексуальне виховання,
  • Цільові інвестиції в стійкі та ефективні стратегії профілактики, засновані на фактах на місцевому, національному, регіональному та глобальному рівнях, і
  • Посилення збору даних та інвестування у високоякісні дослідження щодо насильства щодо жінок та покращення вимірювання різних форм насильства, з якими стикаються жінки, у тому числі ті, які найбільш маргіналізовані.

Проте повністю покладати відповідальність за свою безпеку на державу, організації чи інших людей не можливо.

Якщо ви боїтесь наодинці йти додому, їхати в автобусі чи таксі, можна вжити мінімальних заходів безпеки:

  • повідомити близьких, що вже в дорозі чи написати знайомому, що пізно повертаєтесь;
  •  носити перцевий балончик чи «шокер» (перед купівлею варто детально ознайомитись з методом використання).
Фото: з відкритих джерел

Також є сучасне рішення  – додатки, що працюють на основі GPS.

За їх допомогою ваші знайомі, родичі зможуть бачити ваше місцезнаходження. Деякі додатки дозволяють побачити вас навіть за кордоном. Такий інструмент також використовують для дітей, людей літнього віку з деменцією.

Є додаток, що визначає людей поряд, з таким же додатком, яких, у разі небезпеки, ви можете викликати. Ізраїльська розробка дає можливість зателефонувати підтримці додатку, якщо вам страшно йти, а ті, у разі вашої небезпеки, можуть викликати поліцію.

Фото: з відкритих джерел

У App Store чи Play Market за запитом «трекер місцеперебування», «GPS-стеження для захисту жінок», «сімейний трекер» зможете обрати варіант для власної безпеки.

Злата Новосельська - pravdatutnews.com

           

Loading...
Load next