"Держава має боротися за інші епітети про українських жінок": правозахисниця висловилася щодо скандалу навколо серіалу "Емілі в Парижі"

"Держава має боротися за інші епітети про українських жінок": правозахисниця висловилася щодо скандалу навколо серіалу "Емілі в Парижі"
За сюжетом серіалу українка Петра шокує Емілі своїм невіглаством.

Правозахисниця та народний депутат України VIII скликання Олена Сотник відреагувала на скандал зі сценою серіалу "Емілі в Парижі", де українку висвітлюють крадійкою та неосвіченою. Вона опублікувала пост на своїй сторінці у Facebook, де стала на захист всіх українських жінок. Передаємо в оригіналі.

Олена, ти зовсім не схожа на типаж тієї дівчини, що у нас показують в тв-шоу. Там українка закохує в себе іноземців, а потім розводить на гроші, — випалюючи мій свіжий манікюр, підбадьорила мене десь посеред штату Конектикут, США, американка польського походження.

Мені звело зуби — було як мінімум несподіванкою, як максимум неприємно. Я зловила себе на думці, що всі наступні візити до Кейт я витратила на те, щоб показати НА СКІЛЬКИ я не така, як і більшість моїх співвітчизниць.

Проте, цей образ не з’явився не звідки, — гірше, він виявився реальний.

Кадр із серіалу "Емілі в Парижі"

І сьогодні, маємо чергове неприємне позиціонування образу української жінки.

Нетфлікс розродився другим сезоном дуже популярного серіалу «Емелі в Парижі». Його подивляться мільйони людей за ці свята.

Один з найяскравіших другорядних образів — образ українки, який з’являється в серіях, — неосвіченої пронири та шахрайки, яка навчилася у будь-який спосіб виживати в іншій країні, обурює звичайно. Перша реакція — хочеться накинутися на режисера та сценариста, кричати, що це все маніпуляція і не правда.

Тепер глибше — кіноіндустрія давно стала джерелом інформаційних війн та навіювань стереотипів. За образи та сторітелинг борються, це окремо просувають та пропонують.

А тепер, давайте свідомо та чесно — що ми зробили, щоб такі образи не з’являлися? Які інші яскраві персонажі та характери жінок просуваємо? Як розказуємо про Україну за кордоном? Як показуємо себе?

Тисячі талановитих молодих людей поїхали з України, отримали круті роботи та асимілювалися в інших країнах. Проте, більшість з них в кращому випадку нічого не згадує про Україну, а в гіршому — сварить і порівнює не в найкращих епітетах.

Фото з відкритих джерел

Серед них є також й інші — нелегали, авантюристи, що в пошуках кращої долі готові на все. Вони, звичайно, є у всіх країнах, де економіки відстають від розвинутих. Проте, Нетфлікс зупинився саме на нас. В тому числі тому, що нам нема що протиставити, нема яскравих антиподів.

Країни конкурують і боряться за власну репутацію, за асоціації та позитивний імідж. Створюють наративи, позитивні міфи та власних героїв, героїнь. Знімають фільми і пишуть пісні, підтримують митців та будь-які способи донесення найкращого про країну через мову культури, бо вона універсальна, всім зрозуміла.

Цей приклад — черговий холодний душ, з якого варто зробити, як особисті висновки кожному українцю, що їде закордон, або працює там, так і державі, яка власне має поборотися за інші епітети та образи українських жінок, тим більше, що є звідки та з кого їх писати!

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що міністр Ткаченко направить текст до Netflix через Петру в серіалі "Емілі в Парижі".

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
"Емілі в Парижі": Netflix відповів на лист Ткаченка про карикатурне зображення українки "Емілі в Парижі": Netflix відповів на лист Ткаченка про карикатурне зображення українки
Відповідь була лаконічною: подякували за звернення та вибачилися.
"Карикатурний образ українки": міністр Ткаченко направить текст до Netflix через Петру в серіалі "Емілі в Парижі" "Карикатурний образ українки": міністр Ткаченко направить текст до Netflix через Петру в серіалі "Емілі в Парижі"
Ткаченко назвав неприйнятним карикатурний образ українки у серіалі.
Loading...
Load next