"Наполягаю на його негайному звільненні!": Денісова заявила про критичний стан українця, якого незаконно утримують окупанти

"Наполягаю на його негайному звільненні!": Денісова заявила про критичний стан українця, якого незаконно утримують окупанти
Вона зазначила, що Богдан ніколи не приховував своєї громадянської позиції та засуджував російську агресію проти України.

Громадянин України Богдан Максименко, який незаконно утримується в Західній виправній колонії № 97 на тимчасового окупованій території Донецької області, має вроджену ваду серця і його стан погіршується з кожним днем. Про це пише  на своїй сторінці у Facebook уповноважений ВР із прав людини Людмила Денісова.

10 квітня 2020 року додому до 20-річного Богдана прийшли люди у військовій формі без розпізнавальних знаків. Після обшуків вони вилучили техніку, а хлопця забрали. 73 доби рідні не знали про його місце перебування, — розповідає вона.

За її словами, пізніше з'ясувалося, що Богдан перебуває у Макіївці, у СІЗО так званого «міністерства держбезпеки ДНР», яке розташоване на території колонії №97.

Усі дні хлопець перебував без життєво необхідних ліків, при тому, що має інвалідність II групи через вроджену ваду серця: критичний клапанний та підклапанний стеноз легеневої артерії, гіпертрофія і дилатація правого шлуночка, дилатація правого передсердя, недостатність трикуспідального клапана. У виправній установі кваліфікована медична допомога йому не надається, — зауважує Денісова.

Також омбудсмен зазначила, що "Богдан ніколи не приховував своєї громадянської позиції та засуджував російську агресію проти України. За місяць до затримання він написав пост у Фейсбуці: «Є речі, заради яких можна витерпіти все, адже є ми — українці і є наша велика Родина — вся наша Україна».

Денісова додала, що окупаційна влада звинувачує Богдана за декількома статтями, зокрема у «закликах до екстремістської діяльності».

Такі дії стосовно громадянина України Богдана Максименка є порушеннями не лише українського законодавства, але й норм міжнародного права, в тому числі Женевських Конвенцій 1949 року про правила ведення війни, Додаткових протоколів до Женевських Конвенцій від 1977 року та Європейської Конвенції із захисту прав та основоположних свобод людини 1950 року, — наголошує уповноважений ВР із прав людини.

Вона звертається до керівництва МКЧХ в Україні негайно здійснити візит до Богдана Максименка для сприяння його терміновій госпіталізації та забезпечити кваліфікованою медичною допомогою. Також закликає координатора від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Шарлотту Реландер особисто втрутитись задля надання відповідної допомоги.

Нагадаємо, раніше Денісова повідомляла, що український політв'язень Сінченко у критичному стані.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
На Донбасі загинув 24-річний захисник України - Євген Курасов (фото) На Донбасі загинув 24-річний захисник України - Євген Курасов (фото)
Від кулі російського ворожого снайпера поблизу Пісків у зоні бойових дій обірвалось життя 24-річного військового із Сумщини - Євгена Курасова.
Від отриманого поранення: на Донбасі помер український військовий Від отриманого поранення: на Донбасі помер український військовий
У померлого українського бійця, який був робом із Житомирської області, залишилася дружина та двоє дітей - осиротіла падчерка і син 6-ти років.
Співробітників місії ОБСЄ на Донбасі проросійські бойовики захопили в заручники (відео) Співробітників місії ОБСЄ на Донбасі проросійські бойовики захопили в заручники (відео)
Дії окупантів українська сторона розцінює як підрив повноважень місії, а, разом із непродовженням мандата ОБСЄ на російських прикордонних пунктах "Донецьк" і "Гуково", як свідому політику, спрямовану на витіснення місії з окупованих територій.
Loading...
Load next