Blue Origin і туристичні польоти в космос: що про це відомо (відео)

Blue Origin і туристичні польоти в космос: що про це відомо (відео)
Людство нестримно рухається вперед, і сьогодні ми є свідками історичних подій. Наприклад, туристичних польотів в космос. Хто цим займається, скільки це коштує та інші цікаві факти — у статті.

Поки ви обираєте, куди поїхати у відпустку цьогоріч (можливо, орієнтуючись не лише на свої бажання, але й ковідну ситуацію у світі), інші — обирають місце, де ковід-сертифікат чи ПЛР-тест не потрібен. Щоправда, ціна буде трішки більшою, аніж будь-які квитки... будь-куди. Адже подорож в космос таки річ не дешева. 

Blue Origin і суборбітальні польоти

Blue Origin - це приватна аерокосмічна компанія, яку засував Джеф Безос (так, той самий, що створив “Амазон”). 

Фото: REUTERS

Свою місію компанія формулює так: "Ми прагнемо побудувати дорогу в космос, щоб наші діти могли будувати майбутнє".

Щоб зберегти Землю, Blue Origin вважає, що людству потрібно буде розширюватися, досліджувати, знаходити нові енергетичні та матеріальні ресурси, а також переміщувати галузі, які напружують Землю, у космос. Сьогодні Blue працює над цим, розробляючи частково та повністю багаторазові ракети-носії, які є безпечними, недорогими та відповідають потребам усіх цивільних, комерційних та оборонних клієнтів, — йдеться на сайті компанії.  

Blue Origin проводить льотні випробування космічного корабля New Shepard (на честь Алана Шепарда, який здійснив перший 15-хвилинний суборбітальний політ у травні 1961 року) та її резервних систем безпеки з 2012 року. Програма мала 18 успішних послідовних місій, включаючи 3 успішні евакуаційні випробування, які показали, що система евакуації екіпажу може безпечно активуватися на будь-якій фазі польоту. 

Фото: Космічний корабель New Shepard

Ближче до польотів

Отож у березні 2018 року з'явились повідомлення, що Blue Origin займатиметься транспортуванням людей до космічного готелю Aurora. Крім того, що Blue Origin візьме на себе доставку вантажів та необхідного обладнання для створення готелю. 

Фото: Так може виглядати космічний готель всередині
за проєктом Gateway Foundation

У травні 2021 року компанія оголосила, що вже у липні 2021 року запустить перший космічний корабель на висоту 100 км. Політ було здійснено 20 липня і одразу потрапив у Книгу рекордів Гіннеса за кількома фактами: 

Фото: (зліва направо) Марк Безос, Джеф Безоз, Олівер Деймен, Воллі Фанк
  • 82-річний Воллі Фанк став найстарішою людиною, яка літала в космос.   
  • 18-річний Олівер Демен був першим комерційним астронавтом, який придбав квиток  (за 28 млн доларів, зауважимо) і полетів у космос на приватному та ліцензованому космічному апараті з приватного стартового майданчика. Він також став наймолодшою людиною, яка літала в космос.   
  • New Shepard став першим комерційним транспортним засобом за ліцензією на суборбітальну багаторазову ракету-носія, що літав у космос і назад.   
  • Джефф і Марк Безос стали першими братами, які коли-небудь літали в космос разом. 

Відео з рейсу.

13 жовтня 2021 року компанія Blue Origin здійснила другий успішний туристичний політ на орбіту Землі із туристами. На борту був 90-річний актор Вільям Шетнер, відомий за роллю Капітана Кірка у серіалі «Зоряний шлях» (Star Trek).

Фото: (зліва направо): Кріс Бошайзен, Вільям Шатнер, Одрі Паверс, Глен де Вріс

Відео з рейсу.

11 листопада 2021 року Blue Origin сьогодні успішно завершила третій політ людини в космос — перший з шістьма астронавтами на борту. 

Фото: (зліва направо) Ділан Тейлор, Лейн Бесс, Камерон Бесс, Лора Шепард Черчлі,
Майкл Страхан і Еван Дік

Відео з рейсу.

Компанія повідомляє, що на 2022 рік заплановано ще багато рейсів з екіпажем. Власне, якщо ви маєте величезне бажання і кошти (теж величезні, що приховувати), то не виключаємо той факт, що й ви можете стати тією людиною, яка побачить космос прямо з віконечка. 

Віра Коновал - pravdatutnews.com 

Читайте також
Висота становить 120 метрів: SpaceX завершила будівництво найбільшої ракети у світі Starship (відео) Висота становить 120 метрів: SpaceX завершила будівництво найбільшої ракети у світі Starship (відео)
Під час будівництва ракети компанія використовувала 140-метрову вежу з роботизованими маніпуляторами "Мехазіллу".
Надзвичайне видовище: "Габбл" зафіксував фантастичне злиття трьох галактик (фото) Надзвичайне видовище: "Габбл" зафіксував фантастичне злиття трьох галактик (фото)
Космічний телескоп "Габбл" вивчає всесвіт вже протягом 32 років.
Loading...
Load next