Як правильно пірнати в ополонку на Водохреще (відео)

Як правильно пірнати в ополонку на Водохреще (відео)
У холодній воді можна перебувати не довше ніж одну хвилину, щоб не мати проблем із здоров’ям.

19 січня в Україні відзначається одне із найважливіших релігійних свят — Хрещення Господнє. Традиційно цього дня люди вирушать до водойм, щоб зануритись у крижану воду. Для того, аби уникнути при цьому надзвичайних подій, у кожному регіоні визначені офіційні місця, куди можна прийти та скупатися.

Про правила безпечного пірнання у водойми нагадує "ПравдаТУТ News".

 Правила безпечного занурення в ополонку:

  • занурюватися (купатися) треба в спеціально обладнаних місцях біля берега під наглядом рятувальників та медичних працівників;
  • перед купанням необхідно розігріти тіло;
  • до води необхідно підходити в зручному взутті, щоб запобігти втратам чутливості ніг;
  • занурюватися найкраще по шию, не замочивши голову, щоб уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку. Ніколи не пірнайте в ополонку вперед  головою. Стрибки у воду й занурення з головою не рекомендуються, це може призвести до шоку від холоду;
  • при вході у воду, намагайтеся швидко досягти потрібної вам глибини, але не плавайте;
  • не перебувайте в ополонці більше 1 хвилини, щоб уникнути загального переохолодження організму;
  • якщо з вами дитина, слідкуйте за нею під час занурення в ополонку;
  • при виході не тримайтеся безпосередньо за металеві поручні, використовуйте сухий рушник;
  • після купання (занурення) розітріть себе махровим рушником і одягніть сухий одяг;
  • для зміцнення імунітету й уникнення можливості переохолодження необхідно випити гарячого чаю або узвару.

Лікарі також відзначають, що найголовніше для першого занурення – загартований організм. Для цього потрібно заздалегідь приймати контрастний душ, чергуючи холодну та гарячу воду.

Фото з відкритих джерел

Протипоказання для занурення

Попри можливу користь занурення в ополонку для загартовування організму та ритуальну цінність для людей, такий вид активності має ряд протипоказань, про які ми мусимо попередити.

  • Людям з хронічними захворюваннями, ГРВІ, а також після перенесеної хвороби краще відмовитися від занурення в ополонку.  
  • Людям з серйозними серцево-судинними захворюваннями, гострими респіраторними захворюваннями, туберкульозом, онкологічними захворюваннями, перевтомою або з виснаженням організму після будь-яких хвороб категорично не рекомендується пірнати у ополонку.
  • Людям з хворобами сечостатевої системи — нефритом, циститом, запаленням придатків або передміхурової залози обов'язково потрібно відмовитися від занурення, аби уникнути можливих ускладнень.
  • Людям із захворюваннями дихальних шляхів також варто уникнути занурення: бронхіт, астма і інші захворювання дихальних шляхів можуть проявитися просто під час занурення. Через різкий перепад температур може статися м’язовий спазм і навіть зупинка дихання.

Дбайте про своє життя та життя своїх рідних, дотримуйтеся правил поведінки на водоймах під час Водохреща і в разі небезпеки негайно телефонуйте до Служби порятунку за номером “101”!

 

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
Як на Водохреща пірнути в ополонку і не зашкодити власному здоров’ю? (відео) Як на Водохреща пірнути в ополонку і не зашкодити власному здоров’ю? (відео)
Лікарі наголошують: перед зануренням в ополонку в жодному разі не можна вживати спиртних напоїв, бо алкоголь розширює судини, що пришвидшує переохолодження організму. 
18 січня – другий Святий вечір або Голодна кутя 18 січня – другий Святий вечір або Голодна кутя
Свято 18 січня з давніх-давен було улюбленим в українців, адже суворі заборони церкви сьогодні послаблювалися настільки, що можна було навіть ворожити та звертатися до потойбічних сил.
Loading...
Load next