Мовний закон: Кремінь заявив, що більшість друкованих ЗМІ вже перейшли на українську мову

Мовний закон: Кремінь заявив, що більшість друкованих ЗМІ вже перейшли на українську мову
Норма закону не поширюється на видання кримськотатарською мовою та мовами інших корінних народів України.

З 16 січня в Україні діє норма закону про мову, яка стосується друкованих ЗМІ. Мовний омбудсмен Тарас Кремінь відзначив, що більшість видань дотримується нових норм. Про це йдеться на сайті Уповноваженого із захисту державної мови.

Зазначається, що представники омбудсмена провели моніторинг у місцях продажу газет, зокрема в супермаркетах та біля станцій метро в Києві. Загалом показники втішні.

Тарас Кремінь заявив, що під час перевірки не зафіксували друкованих ЗМІ, у яких би не було україномовної версії. За словами мовного омбудсмена, кілька російськомовних видань повністю перейшли на державну мову.

З нового року про перехід на українську оголосила низка загальнополітичних, спеціалізованих, розважальних, спортивних газет і журналів. До речі, навіть деякі з тих, на чию законослухняність мало хто розраховував, — зазначив Кремінь.

Впродовж моніторингу з'ясували, що частина видань ТОВ "Видавничий дім 7я", "Видавництво Кузя", "Мега-прес", "Бурда дистриб’юшенс сервісиз Україна" не виконують норму про наявність щонайменше 50% тиражу державною мовою. Однак поки що цю нестачу пов'язують з перехідним періодом, адже норма закону набула чинності нещодавно.

Також Кремінь зауважив, що під час моніторингу в червні 2021 року ситуація була плачевною. Велика частка друкованих видань виходили російською мовою. Тоді омбудсмену доводилося звертатися як до керівників видань, так і до тих, хто поширював примірники газет та журналів — до "Укрпошти".

Мовний омбудсмен сподівається, що друковані ЗМІ в Україні продовжать неухильно дотримуватися закону та забезпечуватимуть українців інформацією з використанням державної мови.

Раніше повідомлялося, що з 16 січня в Україні друковані ЗМІ працюватимуть за новими правилами.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

 

Читайте також
Українська — це модно: з 16 січня в Україні друковані ЗМІ працюватимуть за новими правилами Українська — це модно: з 16 січня в Україні друковані ЗМІ працюватимуть за новими правилами
Притягати порушників до адміністративної відповідальності Уповноважений із захисту державної мови почне з 16 липня 2022 року.
Шість українських телеканалів порушили мовний закон - омбудсмен Шість українських телеканалів порушили мовний закон - омбудсмен
Нові норми закону про мову, передбачають, що мовою поширення та демонстрування фільмів в Україні є державна. Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови виявив 6 порушників.
Українці стали менше довіряти телебаченню як джерелу новин - КМІС Українці стали менше довіряти телебаченню як джерелу новин - КМІС
В порівнянні з минулим роком частка людей, які обирають центральні телеканали основним джерелом інформації для себе, знизилась на 10%.
Loading...
Load next