"Історія України — не тільки предмет для вивчення": Зеленський привітав українців з Днем Соборності

"Історія України — не тільки предмет для вивчення": Зеленський привітав українців з Днем Соборності
Пресслужба ОП опублікувала звернення президента з нагоди Дня Соборності України.

Президент України Володимир Зеленський привітав співвітчизників зі 103-ю річницею з дня проголошення Універсалу про об'єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки до соборної України. Про це повідомляє пресслужба Офісу Президента.  

22 січня 1919 року урочиста подія на Софійській площі в Києві зібрала десятки тисяч українців. Проголошення Акта злуки — важлива сторінка в літописі державотворення, і нині, за більш ніж століття, ми розуміємо, що соборність України з це не лише про історію, це про наше сьогодення і майбутнє. День Соборності України — національне свято і важлива пам’ятна дата, — зазначає президент. 

Цього дня ми святкуємо річницю втілення прагнень про єдність України, торжества оптимізму і віри. Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України — Західно-Українська Народна Республіка і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка — ці рядки з Універсалу вкарбувалися в нашу генетичну пам’ять на віки, — додає він. 

Глава держави також зауважив, що переглядаючи хроніки тих днів та перечитуючи спогади людей, які творили історію і які на площі вітали це доленосне рішення, відчувається дух часу.

Історія України — не тільки предмет для вивчення, важливо її зрозуміти, осягнути причини дій, усвідомити їх наслідки, проаналізувати помилки, провести історичні паралелі та зробити правильні висновки. Відповісти на питання — чому так сталося, що відлік сучасної незалежної України ведеться не з 22 січня 1919 року, і як нам діяти, щоб цей відлік більше ніколи не переривався, — йдеться у вітанні. 

Відповідь очевидна — єдність Українського народу. Це підґрунтя наших успіхів, запорука сильної незалежної держави і відновлення її територіальної цілісності. Це принципова цінність для нас. Ми — це Україна. Україна — це ми. Виконаймо свій обов’язок перед майбутніми поколіннями — збережімо Незалежність і Соборність України. З Днем Соборності усіх!, — резюмує Зеленський.  

Нагадаємо, раніше Зеленський привітав українців з Різдвом Христовим.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
"Це прояв любові та турботи": Зеленський закликав українців святкувати Великдень вдома (відео) "Це прояв любові та турботи": Зеленський закликав українців святкувати Великдень вдома (відео)
Президент України Володимир Зеленський у великодньому привітанні згадав також про військовослужбовців на Донбасі та лікарів, які борються з коронавірусом.
Сьогодні Україна відзначає День Соборності: як все починалося (фото) Сьогодні Україна відзначає День Соборності: як все починалося (фото)
Вітаємо українців зі святом!
Зеленський оцінив виступ України на "Євробаченні-2021" Зеленський оцінив виступ України на "Євробаченні-2021"
Президент Володимир Зеленський високо оцінив виступ України на пісенному конкурсі Євробачення-2021, на якому група Go_A зайняла 5 місце.
Loading...
Load next