Як впливає легалізація зброї на рівень смертності у країнах світу (фото)

Як впливає легалізація зброї на рівень смертності у країнах світу (фото)
У статті наведемо приклади трьох країн з різним підходом до доступу цивільного населення до вогнепальної зброї.

На сьогодні у світі в обігу перебуває не менше 639 млн одиниць стрілецької зброї, тобто по одній одиниці зброї на кожну дванадцяту людину на Землі. 

У дослідженні "Глобальна смертність від вогнепальної зброї, 1990-2016" висунули теорію про те, що високий рівень самогубств та вбивств через використання вогнепальної зброї прямо пропорційний високому рівню доступу до неї.

Зараз ми детальніше розглянемо 3 приклади країн із різним підходом до поширення та обігу зброї й рівня смертності від неї.

США

У США право громадян на володіння зброєю з 1791 закріплено другою поправкою до конституції країни. Продаж напівавтоматичних гвинтівок дозволений майже у всіх штатах. Відкрите носіння дозволено в 30 штатах без будь-якого дозволу, в 14 штатах із дозволом та в 6 штатах – заборонене.

У виданні "Голос Америки" наводять вражаючу статистику: американці мають 45% від усієї світової зброї, якою володіє цивільне населення. Відтак на 100 жителів США припадає 120 гвинтівок. І одразу ж варто зауважити: Америка – країна із найвищим рівнем смертності через вогнепальну зброю. У 2019-му від куль загинули майже 40 тисяч людей.

На думку експертів, таке масове озброєння населення несе суттєві ризики, зокрема, почастішання насильства зі стріляниною, суїцидів і нещасних випадків через необережного поводження зі зброєю як дорослими, так й дітьми.

Цікаво відмітити, що при цьому статистично після резонансних випадків масової стрілянини населення лише активніше скуповує зброю, побоюючись, що її заборонять. Проте, кажуть, що навіть якщо закон про посилення контролю за зброєю вдасться ухвалити у Конгресі, Верховний суд може визнати його неконституційним через велику та організовану частку виборців, котрі відстоюють свої права на зброю.

Фото з відкритих джерел

Також деякі правоохоронці кажуть, що зброя не завжди може захистити, особливо якщо вона у недосвідчених руках, й, наприклад, перцевий балончик може бути ефективнішим при самозахисті.

 Швейцарія

Швейцарці мають законне право на носіння зброї відповідно до статті 3 Закону про зброю 1997 року. Проте, за твердженням самих швейцарців, володіння й використання вогнепальної зброї лежить у ще самому базисі їхніх традицій державотворчості та захисту своєї свободи й демократії.

З метою національної оборони все працездатне чоловіче населення цієї країни має зберігати автоматичні гвинтівки у себе вдома або на місцевих складах зброї. Кожен чоловік у віці від 20 до 34 років вважається кандидатом на призов на військову службу, і після короткого періоду активної служби зазвичай буде реєструватися в ополченні до звільнення за віком або нездатності служити, через яке він закінчує своє зобов'язання.

Фото з відкритих джерел

Швейцарія, за оцінками, має один з найвищих рівнів володіння особистою зброєю у світі - 29%

Відкрите носіння зброї не заборонено, якщо є відповідний дозвіл. Цікаво, що якраз для отримання дозволу на приховане носіння, потрібно пройти перевірку біографічних даних, довести, що вам це "життєво необхідно", й пройти інспекцію зброї в поліції.

Нещодавно уряд Швейцарії дещо посилив законодавство, привівши його у відповідність із "збройовими" директивами ЄС. Водночас у Швейцарії, як у стабільно мирній країні з одним з найнижчих рівнів злочинності й насильства, ніхто особливо й не помітив ефекту нових обмежень — його по суті й не було.

Австралія

Прямий зв'язок між забороною на зброю та зниженням чи зростанням смертності наочно показує приклад Австралії. Зокрема, йдеться як про насильницьку смерть, так і про самогубства.

Так, BBC навели приклад, що 1996 року в австралійському місті Порт-Артур на півдні Тасманії чоловік, на ім'я Мартін Браянт відкрив вогонь у місцевому кафе, вбивши 35 і поранивши ще 23. Це наймасовіше вбивство в історії Австралії стало поворотним моментом для країни.

Фото: Getty Images / 20 річниця стрілянини в Порт-Артурі

Люди різного політичного погляду підтримали заборону напівавтоматичних рушниць і рушниць. За лічені дні було прийнято новий закон. Відтак уряд придбав нещодавно заборонену вогнепальну зброю за справедливою ринковою вартістю, а потім знищив її, зменшивши запаси цивільної зброї в Австралії на 30%.

У результаті смертність від вогнепальної зброї в Австралії скоротилася на понад 50%, і за останні 22 роки жодного разу не зростала, - зазначає Філіп Альперс, ад'юнкт-доцент у Сіднейській школі охорони здоров'я населення.

Найбільше здивувало фахівців стрімке зниження самогубств - 80% від усього скорочення смертей від зброї.

Висновки

Дослідження 2017 року понад 2 800 озброєних нападів на людей в США, Канаді, Західній Європі, Австралії та Новій Зеландії показало, що вогнепальна зброя є найбільш смертоносним засобом вбити якомога більше людей — більш небезпечним за вибухівку чи наїзд автомобілем.

Рівень насильства, пов’язаного з озброєнням, звичайно, дуже різниться в географічних регіонах, країнах і навіть на регіональному рівні, проте навіть на прикладі трьох країн США, Швейцарії та Австралії, ми можемо побачити, що якщо суворіше підходити до правового аспекту стосовно поширення та зберігання зброї в цивільного населення, можна запобігти багатьом трагедіям.

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
В Україну прибув перший вантаж безпекової допомоги від США (фото) В Україну прибув перший вантаж безпекової допомоги від США (фото)
Про цю допомогу було домовлено під час робочого візиту президента Володимира Зеленського до Вашингтону. Це лише частина допомоги, яка включає $250 млн по лінії Пентагону і ще додатково $60 млн по лінії Державного департаменту.
"NFT": слово 2021 року за словником Collins "NFT": слово 2021 року за словником Collins
Collins тлумачний словник, який випускає видавництво Harper Collins назвав слово року.
Зміна влади та хаос в країні: угрупування "Талібан" взяло під контроль Афганістан (відео) Зміна влади та хаос в країні: угрупування "Талібан" взяло під контроль Афганістан (відео)
Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що через захоплення столиці Афганістану силами "Талібану" український літак евакуював з Кабула близько 80 осіб. Однак, як виявилось на борту літака було лише 8 українців, всі решта пасажирів були іноземцями.
Loading...
Load next