"В Україні скоєно військові злочини" - слідчі ООН

"В Україні скоєно військові злочини" - слідчі ООН

У п'ятницю слідчі ООН заявили, що в ході війни було скоєно військові злочини, у тому числі бомбардування росією житлових районів, численні страти, тортури та сексуальне насильство. Повідомляють AFP та AP.

На підставі доказів, зібраних Комісією, вона дійшла висновку, що в Україні були скоєні військові злочини, - заявив Раді з прав людини ООН голова слідчої групи Ерік Мозе.

Група з трьох незалежних експертів представила Раді свої перші усні звіти після того, як вона розпочала початкові розслідування в районах Київської, Чернігівської, Харківської та Сумської областей, і заявила, що надалі розширюватиме розслідування.

Виступаючи за день до семимісячної річниці вторгнення, Мозе вказав на "застосування російською федерацією зброї вибухової дії з широким радіусом ураження в населених пунктах", яка, за його словами, є "джерелом величезної шкоди та страждань для цивільного населення".

Він підкреслив, що низка атак, розслідуваних групою, "була здійснена без різниці між цивільними особами та комбатантами", включаючи атаки з використанням касетних боєприпасів у населених пунктах.

Команда, за його словами, була особливо "вражена великою кількістю страт у районах, які ми відвідали, та частими видимими слідами страт на тілах, такими як пов'язані за спиною руки, вогнепальні поранення в голову".

Мозе сказав, що комісія наразі розслідує такі випадки смерті у 16 ​​містах та селищах та отримала достовірні повідомлення про багато інших випадків, які вона намагатиметься задокументувати.

Слідчі також отримали "послідовні повідомлення про жорстоке поводження та тортури, які застосовувалися під час незаконного тримання під вартою".

Деякі з потерпілих розповіли слідчим, що їх перевезли до росії і тримали тижнями у в'язницях. Інші "зникли" після такого переміщення.

Співрозмовники розповіли про побої, тортури електричним струмом та примус до роздягання, а також про інші види порушень у таких ізоляторах, — сказав Мозе.

Голова комісії додав, що слідчі також "пропрацювали два випадки жорстокого поводження з солдатами російської федерації з боку українських сил", додавши, що "хоча таких випадків небагато, такі випадки залишаються предметом нашої уваги".

Команда також зафіксувала випадки сексуального та ґендерного насильства, сказав Мозе, у деяких випадках встановивши, що злочинцями були російські солдати.

Є приклади випадків, коли родичів змушували бути свідками злочинів, - сказав він.

У розслідуваних випадках вік жертв сексуального та ґендерного насильства коливався від 4 до 82 років.

За його словами, комісія задокументувала широкий спектр злочинів проти дітей, у тому числі дітей, які були "зґвалтовані, піддані тортурам та незаконно взяті під варту".

Нагадаємо, що у Генштабі ЗСУ розповіли, куди росія планує направити мобілізованих.

Злата Новосельська pravdatutnews.com

Читайте також
У Відні провели акцію проти сексуального насильства росіян над українцями (фото) У Відні провели акцію проти сексуального насильства росіян над українцями (фото)
У центрі столиці Австрії жінки провели акцію проти зґвалтувань українок і українців російськими окупантами.
СБУ повідомила про підозру одному з керівників "Russia Today" (відео) СБУ повідомила про підозру одному з керівників "Russia Today" (відео)
Він закликав до ліквідації нашої державності та фізичного знищення українців.
ООН відправить місію в Ізюм, де після деокупації знайшли місця масових поховань – CNN ООН відправить місію в Ізюм, де після деокупації знайшли місця масових поховань – CNN
У звільненому Ізюмі Харківської області виявлено масове поховання на понад 440 тіл.
Loading...
Load next